Волинянину, якого знайшли мертвим, погрожували вбивством екс-міліціонери

Волинянину, якого знайшли мертвим, погрожували вбивством екс-міліціонери
Рожищенський правозахисник, член «Асоціації правозахисників Волині» Олександр Гаврук переконаний, що смерть волинянина Бориса Бекурина - умисне вбивство.

Олександр Гаврук допомагав загиблому відстоювати в судах свої права, коли той судився з дільничними міліціонерами, які його зробили інвалідом, - пишуть Волинські новини.

ВИСНОВОК СУДМЕДЕКСПЕРТИЗИ: ЖОРСТОКЕ ВБИВСТВО

Олександр Гаврук повідомив, що буде клопотати у начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Петра Шпиги, аби він розслідував смерть чоловіка, яка настала 23 листопада в селі Городині Рожищенського району.

«23 числа його забили як скотину, це було жорстоке вбивство. Немає людини – немає проблем. Вже 24 листопада ми забрали його з моргу та похоронили. У документах судово-медичної експертизи від 24.11.2017 року із Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи причина смерті: спінальний шок, забій, удавлення спинного мозку, злам шийного відділу хребта на відділах 5-6 шийних хребців.

Тут і експертом не треба бути, щоб зрозуміти, що його молотом у спину гепнули, а потім ще й пхнули вперед на сходи, від чого у чоловіка розбилося обличчя. Я вважаю, що його вбивство сплановане і пов’язане із судовою справою щодо побиття його міліціонерами. Тому буду просити, щоб цю справу під особистий контроль взяв Петро Шпига, відповідний лист до нього вже готую», - наголосив Олександр Гаврук.

ПОКІЙНОГО БЕКУРИНА МІЛІЦІОНЕРИ ЗРОБИЛИ ІНВАЛІДОМ

Нагадаємо, двоє правоохоронців із Рожищенського райвідділу МВС – Андрій Масалов та Віктор Рудусь 27 жовтня 2011 року побили мешканця села Романів Рожищенського району Бориса Бекурина, який на той час мешкав у реабілітаційному центрі у Рожищі. Від нього міліціонери вимагали «співпраці», тобто, пропонували бути їхнім інформатором.

Постраждалий отримав закриту травму сечостатевих органів - розрив сечовивідного каналу та забій сечового міхура. Внаслідок травм залишився інвалідом 3 групи. Чоловік розповідав, що його тоді ледве не забили до смерті.

Через місяць після побиття він написав заяву до прокуратури. У жовтні 2012 року прокурор Рожищенського району Гудков відмовив представнику Бекурина в порушенні кримінальної справи стосовно міліціонерів.

25 травня 2014 року у Ківерцівському районному суді міліціонерів виправдали.

Тоді старший прокурор міста Луцька Катерина Балас подала апеляцію і 12 серпня 2014-го Апеляційний суд Волинської області виніс обвинувальний вирок: Андрію Масалову – вісім років ув’язнення, Віктору Рудусю – сім з половиною, обох по­збавили права обіймати посади в органах внутрішніх справ на три роки. Міліціонерів конвоювали у СІЗО.

Далі ухвалою Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у грудні 2014-го вирок скасували й у квітні 2015 року Апеляційний суд повторно скеровує справу до першої інстанції – у Локачинський районний суд.

«3 березня 2016 року Локачинський міжрайонний суд дав ухвалу щодо їхнього затримання і визнав їх винними. Однак адвокати екс-міліціонерів висловили недовіру суду й подали апеляцію. Розгляд був в Луцьку, тоді їм мали винести обвинувальний вирок, суд подався у нарадчу кімнату. Але у перерві обвинувачені втекли із зали суду разом зі своїми адвокатами, за що останніх притягнула до дисциплінарної відповідальності адвокатська комісія», - розповідає правозахисник Олександр Гаврук.

ПОЛІЦЕЙСЬКІ У РОЗШУКУ

Відтоді, каже громадський активіст, поліція розшукує своїх екс-колег.

«Після втечі їх подали у розшук. Люди говорять, що Масалов виїхав через кордон із Білоруссю в Росію, де зараз і переховується. Його напарник «заліг на дно», але в Рожищах час від часу появляється», - каже Гаврук.

СПРАВУ ЗАТЯГУЮТЬ ВПЛИВОВІ РОДИЧІ

Зі слів правозахисника, обвинувачених досі не притягнули до відповідальності, мовляв, мають впливових родичів.

«Дядько Масалова був головою Рожищенської державної адміністрації. Інший дядько працював районним прокурором Луцького району, тому й ці справи тягнуться роками», - розповідає Олександр Гаврук.

УБИТОМУ ПОГРОЖУВАЛИ ФІЗИЧНОЮ РОЗПРАВОЮ

Правозахисник додає, що потерпілий не «зламався» навіть попри те, що йому погрожували та вчиняли на нього фізичний тиск.

«На мене чинився тиск зі сторони обвинуваченого Рудусята і Масалова, які неодноразово присилали до мене місцевого рецидивіста. А 14 травня 2016 року, повертаючись додому, без попередження на мене напали двоє чоловіків і вибили 4 верхніх зуби. Вони сказали, що це мені за Рудася і Масалова», - цитата зі скарги в прокуратуру, яку писав покійний чоловік.

ПІСЛЯМОВА

У зв’язку зі смертю свого підопічного, каже правозахисник Олександр Гаврук, він ставитиме питання перед обласним прокурором, щоб правоохоронці розпочали заочне досудове розслідування та суд виніс ухвалу щодо двох утікачів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
наша міліція нас береже...
Відповісти
Останні новини
Волинянину, якого знайшли мертвим, погрожували вбивством екс-міліціонери
28 листопад, 2017, 18:44