Десятки волинських шахтарів відмовляються підніматися на поверхню

Десятки волинських шахтарів відмовляються підніматися на поверхню
На Волині десятки шахтарів залишаються під землею, вимагаючи заборговану зарплатню.

Про це інформує 5 канал.

Володимир Тимощук понад десять років працює на шахті «Бужанська» кріпильником. Але ходити на роботу безплатно, як це відбувається останні місяці, більше не хоче. Каже: «Немає зарплати, вже два місяці заборгованість. Немає обладнання. Дуже тяжка ситуація склалася на шахті».

Із ним погоджується і диспетчер Віталій Завидовський: «За серпень тільки дали, частково. І все. Серпень, вересень, жовтень. Уже листопад закінчується».

Перші кілька десятків шахтарів у понеділок вирішили не підійматися на поверхню, аж поки їм не виплатять усі борги. З кожною новою зміною кількість страйкарів під землею зростає. Загальний обсяг боргу в держпідприємства «Волиньвугілля» перед гірниками сягнув 16 мільйонів гривень.

«Я спустився до них у шахту, дві години вели перемови, спілкування. Люди категорично налаштовані не виїжджати з шахти», – наголошує директор шахти «Бужанська» Руслан Шатковський.

Грошей немає, адже гірники погано працюють – нарікають у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. За планами, шахтарі мали ще кілька місяців тому зробити два нові вибої, але термін відкладають уже втретє. Натомість дотацію від держави весь той час отримували.

«Волиньвугілля» від початку року виконало завдання на десять місяців із видобутку вугілля лише на 46,6%. Тобто видобули лише половину від того, що було заплановано. Шахта «Бужанська» реалізувала вугільної продукції на трохи більш як 51 мільйон гривень. А отримала коштів приблизно на 25 мільйонів гривень більше, ніж було реалізовано вугілля», – звітує заступник профільного міністра Анатолій Корзун.

Дотаційні гроші, які дають можливість виплатити зарплату тим гірникам, котрі безпосередньо видобувають вугілля, у міністерстві обіцяють цього тижня. А кошти на зарплату працівникам, які обслуговують видобуток, шахта має заробити сама – реалізацією вугілля. В Мінпаливенерго кажуть, це стане можливим, тільки-но гірники виконають обіцянки та введуть в експлуатацію нові лави.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Десятки волинських шахтарів відмовляються підніматися на поверхню
29 листопад, 2017, 01:55