В Україні хочуть вдвічі збільшити прожитковий мінімум

В Україні хочуть вдвічі збільшити прожитковий мінімум
У парламенті зареєстрували проект постанови про зміну принципів формування прожиткового мінімуму. 28 листопада документ оприлюднили на сайті Верховної Ради.

У разі прийняття проекту, розмір прожиткового мінімуму наступного року зросте не на 10 %, як передбачено законопроектом про держбюджет 2018 року, а вдвічі, інформує "Сегодня".

За словами експертів, прожитковий мінімум - не абстрактна величина, а конкретна цифра. За цим показником розраховується розмір мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, стипендій, державної допомоги сім'ям з дітьми, безробітним, малозабезпеченим.

За законом України "Про прожитковий мінімум" Кабмін має скласти перелік продуктів харчування першої необхідності, непродовольчих товарів і послуг, які необхідні людині для життя. Такий список має оновлюватися не рідше 1 разу в 5 років.

Як виявилося, основна проблема "прожиткового мінімуму" не у нормах продуктів і послуг, а у їх вартості. Адже закладений у проекті бюджету 2018 року прожитковий мінімум у 1,8 – 2,2 рази нижчий, ніж має бути зараз.

"При розробці проекту держбюджету 2018 року Кабмін не надав належної уваги механізмам розрахунку прожиткового мінімуму. Так, розмір прожиткового мінімуму на 2017 рік формувався з урахуванням індексу споживчих цін на рівні 108,1%. Однак, вже у травні Кабмін погіршив прогноз інфляції до 111,2%. Попри це, прожитковий мінімум перерахованим не був. Тому при його розрахунку на 2018 рік був використаний занижений показник", – зауважила секретар комітету соцзахисту Наталія Веселова.

За даними Мінсоцполітики, у вересні 2017 року, з урахуванням актуальних тоді споживчих цін, середній показник прожиткового мінімуму мав би складати 2980 грн. 45 коп. А з урахуванням обов'язкових платежів – 3 418 грн. 98 коп.

Станом на осінь 2017 року, прожитковий мінімум для дітей до 6 років мав бути 2845 грн. 09 коп., для дітей від 6 до 18 років – 3467,19 коп. Прожитковий мінімум працездатних осіб становив би 3083,82 грн., для непрацездатних – 2514 грн. 89 коп.

У результаті, фактичний прожитковий мінімум відрізняються більш ніж у 2 рази від встановленого на травень-листопад 2017 року - 1624 грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
поки ви зблаговолите підняти той ваш мінімум - вижити як?
Відповісти
Самі живіть на той мінімум скоти а нам кожний день виживати приходиться
Відповісти
А хіба їх хвилює те, як народ живе в Україні?
Ні!
А з початком медичної рехформи в Україні починається геноцид(
І через років 5 на Україні нас залишиться не більше 12-15 мільонів(((
Все робиться на винищення нас, як нації!!!
Відповісти
Останні новини
В Україні хочуть вдвічі збільшити прожитковий мінімум
29 листопад, 2017, 18:53