Після трьох днів під землею волинські гірники припинили страйк

Після трьох днів під землею волинські гірники припинили страйк
Сьогодні, 29 листопада, під завісу робочого дня гірники шахти «Бужанська» припинили акцію протесту і піднялися на поверхню.

Відповідне рішення ухвалили за наслідками перемовин із головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком, - повідомили в ОДА.

Варто нагадати, що днем раніше, 28-го, він провів робочу зустріч із волинськими шахтарями, зокрема із представниками незалежної профспілки копальні «Бужанська». У результаті сторонам вдалося досягти певних домовленостей, аби врегулювати ситуацію, адже гірники через невиплату заробленого не піднімалися із шахти.

Голова облдержадміністрації, хоча й нарікав, що шахти не виконують плану щодо видобутку вугілля й нинішні цифри піднятого на-гора вугілля значно менші, аніж минулорічні, але пообіцяв лобіювати інтереси волинських гірників та передусім вугільної галузі на столичному рівні.

«Буквально годину тому ми поінформували шахтарів – учасників акції протесту, що голова облдержадміністрації дотримався даного слова й щодо нашого питання мав зустрічі в АПУ та міністерствах, - розповів Богдан Макарчук, голова первинної профспілкової організації «Незалежна» відокремленого підрозділу шахти «Бужанська» ДП «Волиньвугілля». – Було прийнято рішення призупинити акцію протесту й підніматися нагору. Шахтарі дослухалися, зважили, що досягнуто домовленостей із Володимиром Петровичем і він лобіює питання, що є співпраця голови облдержадміністрації та профспілки, і вже всі піднялися».

Гірники призупинили акцію протесту до 8 грудня. Вже зараз до праці стала наступна зміна «Бужанки» й вони взялися за видобуток вугілля.

Проте шахтарі не лише вимагають виплатити заробітну плату. У них – ряд вимог: негайно провести фінансовий аудит ДП «Волиньвугілля», звільнити керівника Олександра Зоріна, не перешкоджати профспілковій діяльності та не гальмувати хід тих справ щодо ДП, якими займаються правоохоронці.

Володимир Гунчик неодноразово заявляв, що волинська вугільна галузь потребує докорінної реорганізації. Зокрема, на думку голови ОДА, слід запровадити комплексний підхід: фактично ліквідувати «Волиньвугілля», утворити шахтоуправління, керівником якого має бути директор 10-ї шахти, а його заступники – керівниками решти копалень.

Окрім того, є потреба змінити шлях надходження фінансів для завершення будівництва «десятки», аби відкинути так звані «прокладки». Загалом же, переконаний голова облдержадміністрації, зміна підходів в управлінні та добудова хоча б першої черги 10-ї шахти відкриють великі перспективи для волинських гірників та галузі загалом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сказано — зроблено. Побільше б позитивних результатів, молодці!
Відповісти
Останні новини
Після трьох днів під землею волинські гірники припинили страйк
29 листопад, 2017, 20:38