Соцвиплати в Україні: хто і скільки буде отримувати

Соцвиплати в Україні: хто і скільки буде отримувати
З 1 грудня 2017 року Україна підвищується рівень прожиткового мінімуму і відповідно всі соціальні допомоги від держави, які прив'язані до цієї суми.

Про це пише Обозреватель.

Прожитковий мінімум

З 1 грудня поточного року для українців підвищується рівень прожиткового мінімуму - до 1700 гривень .У зв'язку з цим всі види допомог, які виплачує держава українцям, теж виростуть.

Останній раз прожитковий мінімум підвищували 1 травня. Тоді мова йшла про 1624 гривень.

Отже, суму прожиткового мінімуму на 1 грудня 2017 року зафіксовано на такому рівні:

для дітей віком до 6 років - 1492 грн

дітей у віці від 6 до 18 років - 1860 грн

працездатних осіб - 1762 грн

осіб, які втратили працездатність - 1373 грн

Виплати по безробіттю

Мінімальна заробітна плата в грудні складе, як і зараз. 3200 грн, Мінімальна пенсія - 1452 грн. У разі безробіття держава гарантує соціальні виплати на рівні 1280 грн на місяць. Ці цифри не змінилися.

Виплати людям з інвалідністю

З 1 грудня громадянам з інвалідністю збільшать близько 10 видів соціальних виплат.

для осіб з інвалідністю I групи і дітей з інвалідністю - 1784 грн

для осіб з інвалідністю II групи - 1578 грн

для осіб з інвалідністю III групи - +1373 грн

інвалідам з дитинства І групи з надбавкою на догляд (підгрупа А) - 2876 грн

Виплати для дітей з інвалідністю

на дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд - 1762 грн

на дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд (підгрупа А) - 2508 грн

на дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд - 1946 грн

на дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд (підгрупа А) - 2876 грн

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою, без надбавки на догляд - без змін 1524 грн;

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою до 6 років з надбавкою на догляд - 2270 грн

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою до 6 років з надбавкою на догляд (підгрупа А) - 3016 грн.

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою, від 6 до 18 років з надбавкою на догляд - 2454 грн.

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою, від 6 до 18 років з надбавкою на догляд (підгрупа А) - 3384 грн.

Допомога особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу

Максимальний розмір виплати - 1700 грн.

Допомога малозабезпеченій особі, яка доглядає за інвалідом I чи II групи

Розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців і не може бути більше, ніж мінімальна заробітна плата. Така виплата надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає з інвалідом.

З 1 грудня максимальний розмір цієї допомоги становитиме 1700 грн.

Допомога особам, які не мають права на пенсію

Громадяни віком від 63 років, які не мають права на пенсію відповідно до чинного законодавства через відсутність стажу з жовтня цього року отримують допомогу в розмірі 1 373 грн.

Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з жовтня 2017 роки для I, II і III груп, матерям-героїням становить 1452 грн.

Допомога священнослужителям, церковнослужителям та особам, які не менше 10 років до введення в дію Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" займали посади в релігійних організаціях, становить 1373 грн.

Виплати по померлому годувальнику

Виплачується дитині в розмірі:

- на одну дитину - 1452 грн.

- на двох - 1742,4 грн;

- на трьох і більше - 2178 грн.

Виплати малозабезпеченим сім'ям

Визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом і не може бути більше, ніж 75% прожиткового мінімуму для сім'ї.

З 1 грудня розміри прожиткових мінімумів такі:

- для працездатних осіб - 370,02 грн,

- для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 1 373 грн,

- для дітей у віці до 6 років - 1268,20 грн,

- для дітей у віці від 6 до 18 років - 1581,00 грн,

- для дітей у віці від 18 до 23 років (за умови навчання) - 1497,7 грн.

Для громадян, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20%.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Розмір допомоги залежить від віку дитини.

Для дітей до 6 років: різниця між 2984 грн і середньомісячним розміром аліментів, допомог і пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.

Від 6 до 18 років: різниця між 3720 грн і середньомісячним розміром аліментів і пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.

Якщо дітям, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, які за законом зобов'язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, така допомога призначається в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку .

Допомога при вагітності та пологах

Сума цієї допомоги визначається як 100% середньомісячного доходу жінки: стипендії, зарплати, допомоги по безробіттю в місяць. Вона не може бути менше 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

З 1 грудня 2017 ця цифра - не менше 440,5 грн.

Цю допомогу можуть отримати всі жінки, навіть неповнолітні, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Виплати на народження дитини

Як і в 2017 році, в новому році ця сума не зміниться - 41 280 грн. Протягом декількох років ця сума не змінюється і не залежить від кількості дітей. Допомога молодим батькам виплачується поетапно.

Після подачі необхідних документів в соцслужби, через 2-3 місяці після народження дитини батьки отримують 10 тисяч гривень, потім щомісяця рівними частинами - 860 гривень на місяць - протягом наступних трьох років.

Виплати матерям-одиначкам

Отримувати таку допомогу можуть ті матері-одиначки, дохід яких не досягає прожиткового рівня. З 1.12.2017 він становить 1700 грн. В такому випадку враховуються доходи всіх членів сім'ї, які проживають разом. Якщо на кожного з них припадає сума менша, ніж прожитковий мінімум, можна подавати на оформлення допомоги.

Для дітей, які не досягли 6-річного віку, вона складе 1492 грн., Від 6 до 18 років - 1860 грн., Від повноліття і до 23 років - 1762 грн. До 23 років допомогу виплачують лише тим дітям, які вчаться на стаціонарі. Тим же студентам, хто вибере заочну форму навчання, допомогу виплачувати не будуть.

Виплати дітям, батьки яких не платять аліменти

Нарахування такої допомоги залежить від рівня доходів всіх членів сім'ї. Претендувати на нього можна лише в тому випадку, якщо величина сукупного доходу всіх членів сім'ї не забезпечує прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї.

У 2018 році ця допомога буде складати 746 гривень для дітей до 6 років і 930 гривень від 6 років і до досягнення дитиною повноліття.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Соцвиплати в Україні: хто і скільки буде отримувати
30 листопад, 2017, 11:58