«Такі заяви цілком в дусі Ігоря Палиці». Що кажуть про виступ голови Волиньради проти Антикорупційних судів

«Такі заяви цілком в дусі Ігоря Палиці». Що кажуть про виступ голови Волиньради проти Антикорупційних судів
Нещодавно під час сесії Волинської обласної ради саме під час розгляду звернення стосовно антикорупційних судів, голова Волиньради Ігор Палиця (на фото) виголосив емоційну промову, розкритикувавши ідею спеціалізованих судів.

Натомість про необхідність створення антикорупційних судів заявляли тисячі людей, які 17 жовтня цього року збиралися під стінами Верховної ради у Києві та під будівлями органів представницької влади чи не у всіх областях країни. Серед вимог мітингувальників була підтримка нардепами "реформаторських" законопроектів, один із яких передбачав створення антикорупційних судів. Низка волинян також приєдналася до мітингу в Києві. Відтак, волинські активісти та політологи відкрито підтримували ініціативу, яка має стати одним із гвинтиків судової реформи.

Інформаційне агентство ВолиньPost поспілкувалося із волинянами, які підтримують реформу, аби дізнатися їх оцінку словам голови облради.

"Такі заяви цілком в дусі Ігоря Палиці, який фактично працює над тим, аби максимально зосередити повноваження в своїх руках. Тому він так негативно реагує на "диктат" зі столиці та із-за кордону. І тому хоче зосередити в своїх руках корисні копалини та ресурси області.

Я теж не маю рожевих окулярів щодо тих вимог, які перед Україною ставлять МВФ, ЄС та інші західні інституції. Вони в обмін на макрофінансову допомогу та кредити намагаються зробити з України відповідального позичальника і хороший, прогнозований майданчик для інвестицій. Але в цьому фактично немає нічого поганого. Нам критично потрібні західні інвестиції. А для них потрібен відповідний рівень інвестклімату.

Щодо "корупції", яка нам "не снилася": так Палиця мабуть називає прагматичні підходи великих міжнародних корпорацій, зокрема щодо реєстрації у податкових гаванях, здешевлення виробництва та преференцій у використанні ресурсів країн "третього світу". Так, такі масштаби обігу коштів нам "не снилися". Але це не корупція. Корупція - це створити "під себе" бурштинове комунальне підприємство, це "доїти" найвидобувнішу галузь України, це створити приватну спецслужбу і "скупляти" депутатів. А про такі речі Ігор Палиця добре знає...", - вважає політолог Антон Бугайчук.

"Нещодавно у Нікополі стався випадок, який показує реальний стан речей у судовій системі. Люди підривають себе гранатами в суді, оскільки не бачать справедливості в системі "тітушок в мантії".

На сьогоднішній день судова система продовжує хоронити реформи і далі слугує лише інструментом вирішення питань для "власть імущих".

Найбільше здивував останнім часом наш волинський сюзерен Палиця, який взагалі вважає, що в Європі і США більша корупція ніж у нас і нема потреби створювати незалежний антикорупційний суд. Якби ж у нас були усі суди незалежні, то можливо я б з ним і погодився. А так його слова виглядають радше боязню перед новим органом, який виб’є якусь цеглинку збудованого ним і іншими олігархами сучасної корупційної політичної системи в Україні", - вважає активіст Богдан Климчук.

"Дійсно, країни розвиненої демократії не мають спеціалізованих антикорупційних судів. Але ніхто над Україною не робить експериментів. Подібні суди вже довший час працюють в трьох пострадянських країнах Європи (Хорватія, Словаччина, Болгарія). Можна, звичайно, знайти аргументи і нічого не робити в напрямку створення судової складової спеціалізованих антикорупційних органів, сподіваючись, що колись запрацюють суди загальної юрисдикції належним чином.

Згідно із рейтингом чи не найавторитетнішої антикорупційної міжнародної організації Transparensy International Україна знаходиться на 131 місці з 176 країн світу за індексом сприяння корупції, тому нам вже нікуди "рости". Позаду нас тільки відсталі країни третього світу. Я давно працюю з західними компаніями, і я категорично не згоден, що в Європі рівень корупції не те що вищий, а навіть в якихось показниках співмірний з нашим. Можливо останнім часом корупція квітне в Швейцарії більше аніж в Україні, де мешкає довгий час пан Палиця?" - зауважує очільник обласного осередку партії "Громадянська позиція" Сергій Чуріков.

"9 жовтня 2017 року Венеціанська комісія оприлюднила своє заключення, в якому чітко дала зрозуміти, що в Україні має бути створений незалежний антикорупційний суд. Це вимога, а не пропозиція. І якщо Україна дійсно бажає бути європейською державою, такі зміни необхідні ставати реальністю.

Вимогу створити антикорупційний суд підтримують численні й авторитетні громадські організації, які лобіюють такий законопроект у рамках роботи Реанімаційного пакету Реформ. Саме ця коаліція громадських організацій долучилася до лобіювання і прийняття медичної реформи, закону Про освіту, про об’єднання громад та інші.

Також варто згадати кількість людей, які вийшли 17 жовтня на підтримку такої вимоги від парламенту та Президента. Тисячі людей вимагають справедливості. І не тому, що їм немає чим зайнятися в будні дні і вони мітингують, а тому, що в судовій гілці влади нічого не змінилося. І люди це відчувають.

Ситуація вказує, що корупційні справи у судах по всій країні припадають пилом. Коли когось ловлять на хабарі, одразу ж починається резонанс, перше судове засідання, а далі справу затягують і забувають.

Саме для цього, необхідний антикорупційний суд, який повинен займатися злочинами особливої важливості. Адже корупція - це зрада держави та народу. І за це необхідно нести відповідальність, а не відкуплятися штрафами або довіку розглядати справи, які всі дуже швидко забувають", - вважає журналістка, координатор руху "Чесно" на Волині Марія Доманська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
да цеж бізнесмен з 90тих...такі тільки добре красти вміють!
Відповісти
Останні новини
«Такі заяви цілком в дусі Ігоря Палиці». Що кажуть про виступ голови Волиньради проти Антикорупційних судів
05 грудень, 2017, 15:35