У центрі Рівного встановили велетенський символ Різдва. ФОТО

У центрі  Рівного встановили велетенський символ Різдва. ФОТО
Плетений оберіг висотою 4,2 метри прикрасив майдан Незалежності Рівного.

Велетенський дідух напередодні Різдва подарувала місту родина майстрів Огородників з ремісничого хутора Плугаки на Здолбунівщині, пише Gazeta.ua.

Селяни працювали над ним цілий місяць.

"Наш дідух складається з десяти ярусів, має три частини. На виготовлення витратили 101 пучок жита, пшениці, овса, льону та ячміня, а на оздоблення – 350 метрів солом'яної стрічки", - розповідає Микола Огородник.

Рівняни сподівалися, що їхній дідух стане найвищим в країні. Однак днями міський рекорд несподівано випередив Тернопіль, де на виставці у Народному домі показали 8-метровий оберіг із соломи.

Рівненський дідух встановили просто неба у самому центрі міста біля пам'ятнику Тарасові Шевченку. Щоб розважити глядачів на майдан запросили колядників у яскравому вбранні.

Міський голова Володимир Хомко посипає оберіг цукерками та пшеницею з великої миски. Солодощі тут же підбирають діти, яких городяни привели подивитися на відкриття. Батьки фотографують їх на мобільні телефони.

"Традиція ставити дідухи на Різдво більш характерна для Західної та Центральної України. Я сам великий міський дідух вперше побачив у Львові, коли їздив туди по справах", - каже мер.

"Захотілося, щоб і в нас запровадити подібне - це хороша різдвяна традиція. На головному майдані у Рівному дідуха встановлюємо уже третій рік поспіль, і щоразу вищого – торішній мав у висоту понад 3 метри. Нинішній чотириметровий оберіг із соломи спеціально замовили у Миколи Огородника. Після свят дідух переїде до міського зоопарку, де і стоятиме до самої весни".

Традиційно дідухом називають останній обжинковий сніп. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині та достатку у домі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У центрі Рівного встановили велетенський символ Різдва. ФОТО
07 січень, 2013, 15:29