У Луцьку вводять нові правила на кредити для ОСББ

У Луцьку вводять нові правила на кредити для ОСББ
У Луцьку затвердили Програму відшкодування частини суми кредитів ОСББ та ЖБК, залучених на впровадження в будинках енергоефективних заходів на 2018-2020 роки.

Відповідне рішення прийняли під час засідання виконкому 6 грудня.

Так, за умовами нової програми, відшкодування із суми міського бюджету коштів на погашення частини кредитів здійснюватиметься у розмірі 30% від загальної вартості виконаних по проекту робіт з розрахунку на не більше 800 тисяч гривень на проведення робіт та придбання матеріалів з термомодернізації житлового будинку в частині утеплення зовнішніх стін, фундаментів, підвалів, горищ, покрівель.

У розрахунку для інших видів робіт та придбання матеріалів по запровадженню заходів з термомодернізації сума становитиме не більше 500 тис грн. Окрім того, місто дає ОСББ термін на відшкодування відсотків – 6 місяців. Остаточний розрахунок та відшкодування частини суми кредитних коштів по завершених роботах проведуть із врахуванням відшкодованих відсотків.

Член виконкому Валерій Корпач зауважив, що програма, яка діяла до нині, стимулювала розвиток ОСББ в місті, тож Луцьк лідирує за їх кількістю. За умовами ж нової програми низка ОСББ не зможе брати кредити на утеплення. Бо вартість таких робіт часто сягає 2-2,5 млн, а може сягати і 5 мільйонів. Тож 800 тисяч гривень не сягатимуть 30%. Водночас Корпач зауважив, що контроль потрібен.

«Є голови, які завищували вартість робіт у 2 рази», – повідомив член виконкому. Мовляв, окремі члени ОСББ хотіли збагатитися. Та варто внести зміни у частині того, аби збільшити суму у 800 тисяч. «Ми не можемо казати робіть тільки те чи те», – зауважив директор департаменту житлово-комунального господарства Юрій Крась. Тобто ОСББ і надалі обиратимуть кредит, проте у встановлених межах. Однак створено механізм проти зловживань – до комісії включені фахівці, які «розбираються у кошторисах».

Також Крась додав, що через зменшення суми, більша кількість ОСББ зможе скористатися кредитами. Зрештою, він зауважив, що можна внести поправку, що за умов рішення комісії, у виняткових випадках, сума може бути більшою за 800 тисяч. Щодо терміну в 6 місяців, то Крась зауважив що якщо «розтягувати» кредити, то згодом сума відшкодувань може перевищити передбачені кошториси.

Зрештою, члени виконкому підтримали проект рішення, тож далі рішення – за сесією Луцькради. На реалізацію програми протягом двох років треба 40 млн грн. До слова, на 2018 рік є 69 договорів на компенсування відсоткових ставок на 4,9 млн грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ОСББ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку вводять нові правила на кредити для ОСББ
06 грудень, 2017, 09:48