Рада ввела кримінальну відповідальність за насильство у сім'ї

Рада ввела кримінальну відповідальність за  насильство у сім'ї
Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за примушування до вступу в шлюб і домашнє насильство.

За прийняття в цілому законопроекту №4952 проголосував 241 депутат при мінімально необхідних 226, - передають Українські Новини.

Документ покликаний імплементувати в українське законодавство положення Конвенції про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству й боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Рада встановила, що примушування до вступу в шлюб або заманювання із цією метою особи на територію іншої держави передбачає арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на той же строк.

Домашнє насильство, тобто навмисне систематичне здійснення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього або колишнього члена подружжя карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом до 6 місяців, або обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 2 років.

Щодо осіб, які зробили домашнє насильство, суд зможе заборонити їм перебувати в місці спільного проживання з потерпілою особою або заборонити наближатися на певну відстань до місця проживання потерпілої особи, а також заборонити телефонні розмови й контактувати через третіх осіб.

У Кримінальному кодексі прописується, що примушення особи без її згоди до здійснення актів сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа матеріально залежна або залежна по службі, передбачає штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. гривень) або обмеження волі до 2 років.

У разі підписання Президентом Петром Порошенком закон набуде чинності через 1 рік після опублікування.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Рада ввела кримінальну відповідальність за насильство у сім'ї
06 грудень, 2017, 14:03