Хочуть призупинити скандальне будівництво на Кафедральній

Хочуть призупинити скандальне будівництво на Кафедральній
Активісти хочуть припини будь-які будівельні роботи на вулиці Кафедральна, 13 через невиконання договору оренди та задля збереження археологічної пам’ятки.

Про це повідомили під час зустрічі-обговорення проблем руйнування пам’яток історії та архітектури на території міста внаслідок ремонтних та будівельних робіт у п’ятницю, 8 грудня.

Депутат міської ради Павло Данильчук розповів, що, після того як виїхав на вулицю Кафедральну, вирішив зібрати небайдужих людей, яких турбує доля пам’яток історії. Так, обранець громади зазначив, що звернення правоохоронних органів ні до чого не приводить, також немає реакції і від Міністерства Культури.

За словами депутата, на сьогоднішній день є проблема виділення земельної ділянки в оренду на вулиці Кафедральна, 13. Так, орендар мав провести археологічні та відновлюванні роботи. За словами Данильчука, він цього не зробив, таким чином «наплював на депутатів міськради».

Депутат Микола Собуцький зазначив, що міська рада прийняла проект рішення про надання в оренду земельної ділянки. Також він додав, що, аби врятувати архітектурну пам’ятку, до проекту рішення були внесені зміни, які потім відобразилися в договорі оренди. Зокрема йдеться про те, що документом передбачено, що орендар повинен перед початком виготовлення проекту забудови та проведення забудови земельної ділянки провести усі необхідні археологічні роботи із залученням до них державного підприємства НДЦ «Охоронна археологічна служба України» інституту археології Національної академії наук України.

Однією з умов є і те, що всі витрати, пов’язані з укладенням та виконанням договору, несе орендар. Також він повинен провести археологічну експертизу. Собуцький зауважив, що дія договору припиняється достроково у разі недотримання орендарем обов’язків.

Натомість начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич каже, що склепіння були виявлені ще 20 років тому і вони не є археологічною пам’яткою, адже лишилися тільки рештки.

На зустріч, окрім владців, прийшли і громадські активісти, яким небайдужа доля історичних пам’яток. Бурхливе обговорення та дискусія стосувалася саме важливості визнання археологічної пам’ятки як такої, натомість Троневич апелював до того, що така пам’ятка взагалі була внесена у перелік незаконно.

Після тривалої дискусії Павло Данильчук нагадав присутнім, що умови договору оренди на вулиці Кафедральній не виконуються.

«Сьогодні є дискусія. Є позиція громадськості та археологів. Я звертаюся як депутат міської ради, потрібно внести зміни в розпорядження виконуючого обов’язки міського голови Григорія Пустовіта про перекриття вулиці. Це питання повинне бути винесене на сесію, а не вирішуватися розпорядженням міського голови. Також прошу припинити будь-які роботи на цій ділянці», – вимагав Данильчук.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук зазначив, що у найкоротші терміни повинна зібратися робоча група, а інформацію він надасть керівництву.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де з'являється невіглас Левчук, там завжди проблеми. Давайте залишимо Луцьк в "руїнах" це ж "історія"...
Відповісти
Останні новини
Хочуть призупинити скандальне будівництво на Кафедральній
08 грудень, 2017, 12:33
На Волині обікрали бабусю
08 грудень, 2017, 12:24