«Бетонне корито» в центрі Луцька: показали, яким може бути фонтан.ФОТО. ВІДЕО

«Бетонне корито» в центрі Луцька: показали, яким може бути фонтан.ФОТО. ВІДЕО

Архітектурна майстерня «Балан та Стельмащук» представила для громадськості варіанти реконструкції фонтану в центрі Луцька.

Проекти вони опублікували в себе на сайті.

«В архітектурній майстерні розуміли, що, взявшись за цю роботу, ми викличемо на себе шквал критики. Але впевненість у тому, що така ганебна споруда паплюжить центр міста – переважила. Тому представляємо наш наступний Проект: «Капітальний ремонт фонтану з влаштуванням комплексу рекреаційних споруд на Театральному майдані у місті Луцьку», – зазначають в тексті.

Автори зауважують, що виходили з таких постулатів: обстеження конструкцій існуючого бетонного «корита», проведене спеціалізованою лабораторією, виявило велику кількість мікро-тріщин в бетонних конструкціях. Рекомендація фахівців – провести заходи з герметизації бетонного масиву речовинами на основі рідкого скла та глибокопроникними герметиками. Виконання таких процедур є дуже дорогим та не завжди ефективним. Крім того, необхідно передбачити зовнішнє облицювання чаші фонтану гранітом та влаштування гранітних парапетів, що робить кошторис споруди надзвичайно дорогим для міського бюджету.

Крім того, в умовах функціонування «за призначенням» (максимум 3-4 місяці) фонтани з відкритим дзеркалом води в наших кліматичних умовах малораціональні. Більшу частину року це фактично «сміттезбірники», в яких накопичується пил, бруд та сміття, що потім розчиняється у воді та засмічує системи водовідведення.

При функціонуванні фонтану у спекотну пору як аератора, купання у його воді небезпечне з точки зору санітарії. Особливо для дітей.

Також майдан перед драматичним театром ім. Т.Г.Шевченка – традиційне місце громадських заходів. Тому, розглядаючи цю площу у контексті Громадської території, спеціалісти архітектурної майстерні вважають за доцільне знесення бетонного корита та збільшення площі, що може бути використана для цих заходів, шляхом створення в його межах території своєрідного «форуму» – обладнаного місцями для сидіння, з стаціонарною «озвучкою» та з майданчиком “сухого фонтану”, на якому при вимкнених насосах можна проводити дискусії, громадські слухання, концерти, інші масові заходи. В той же час в спекотну пору це фонтан – аератор та світломузичне шоу.

Перший «фонтачик» пішохідного типу – так званий сухий фонтан був запроектований майстернею та втілений у життя у 2016 році на перехресті пішохідної вулиці Лесі Українки та вулиці Кривий Вал.

Щоправда він статичний, без динамічних ефектів. Отриманий досвід при проектуванні, будівництві та експлуатації цієї споруди в повній мірі використаний у новому проекті.

Автори розробили два варіанти розміщення «трибуни для глядачів» – своєрідного форуму:

Форум, вписаний у підпорну стінку-клумбу біля собору. Облаштування трибуни заплановано виконати дуже делікатно – без зносу та пошкодження зелених насаджень. В цьому разі «корисна» територія майдану збільшується на 15%. Проте у цьому разі існують деякі проблемами організації інженерії фонтану, пов’язані з існуючою газовою магістраллю та великою кількістю кабелів зв’язку, що проходять власне в цьому місці.

В зв’язку з технічними проблемами організації інженерії фонтану по першому варіанту був розроблений другий варіант розміщення «трибуни». Форум із насосною станцією, розміщений в створі фасаду драмтеатру. В цьому випадку з містобудівельної точки зору пішохідні потоки «транзиту» через площу розділені власне фонтаном та зоною відпочинку – громадських заходів.

З тильної сторони трибуни форуму передбачено облаштування автостоянки.

В обох варіантах розміщення «форуму» та насосної станції розроблені повні комплекти проектної інженерно-технічної документації. Сама споруда фонтану, що розміщена у відмітках мощення площі і у вимкненому вигляді є частиною пішохідної зони для обох варіантів однакова. Тому вибір має місце.

Опис фонтану:

Пішохідний «сухий фонтан» – це складна інженерна споруда з динамічними характеристиками як по можливості зміни кольору води, так і по регулюванню динаміки висоти струменів. Кількість водяних струменів – 40 плюс 9 водяних гармат для створення водяних «арок». Максимальна висота струменів води – 2,5 м.

Система електронного управління дозволяє програмувати безліч варіантів водно-світлового шоу. Площа «сухого фонтану» співрозмірна масштабу Театрального майдану, має розмір 10×10 метрів, що відповідає розміру першого ярусу постаменту пам’ятника Лесі Українки.

Висота водних струменів значно менша за висоту пам’ятника, який продовжує домінувати на площі. При розробці Генерального плану ми розглядали Театральний майдан у комплексі, врахувавши досвід двох конкурсів на кращий проект реконструкції цієї площі. Під проектування була запропонована схема руху автотранспорту в межах, що примикають до майдану, яка, крім іншого, передбачає заходи з фізичного обмеження можливості паркування у зоні фонтану та «форуму» автомобілів та організації автостоянки ближче до драматичного театру.

Для розуміння можливостей системи світло-музичного шоу автори додають зразок роботи фонтану в Греції, що аналогічний Проектному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба спорудити ще загорожу для свиней! В самий раз.
Відповісти
До критики ще дуже далеко, як до Києва рачки. Взагалі митці подають один варіант, розберіться для початку зі своїми варіантами самі. Нова "ганебна споруда cпаплюжить центр міста".
Відповісти
Надзвичайно крута і цікава ідня. І ,що характерно, перша альтернатива кориту. Підтримую!
Відповісти
Форуму тут не місце! Біля суду вже є скверик із лавочками, та біля ЦНАПу - так що велкам. Це фактично буде місце для школоти на скейтах та підлітків із пивом, яке потім за стіночкою цього ж форумі і висц-ся. Сухий фонтан ідея дуже гарна! А от клумбу перед собором муровану також пора перенести щоб вивільнити площу якої у нас толком немає
Відповісти
Атакуй не атакуй все одно получиш корито.
Відповісти
Все в вашому стилі. Взяти гарний зразок, і зробити з нього совдеп. Для чого його підіймати над площою? Зробіть все на одному рівні, як на відео. Чому ви хочете щоб все виглядало однаково? Памятник такий, так і зробимо фонтан такий? Памятник робився багато років назад, матеріали і дизайн застарілий. А ви наче не архітектори, а конструктори. Зкопіювали памятник і вставили туди фонтан з Греції. Дивлюсь я на це все з Польщі і розумію, що в Україні нема архітекторів.
Відповісти
Во-первых это самый банальный фонтан, таких фонтанив масса уже в Украине;
Во вторых: он так работать на видео не будет - это враньё, так как аналог стоит сумашедших денег, каждая струя должна работать на быстродействующем клапане или на отдельном насосе!
В третьих: фонтан попросту не хотят реконструировать, так как проще все снести готовое не заботясь о красоте, и построить абсолютно новое, строить же проще, чем реконструировать -сохранять;
И в четвёртых: Господа архитекторы откройте свои глаза - пешеходный фонтан ни по стилю ни по эстетическим взглядам совершенно не подходит для данной местности.
Откройте наконец Гугл и посмотрите какие фонтаны сейчас строят, а не однотипную банальщину....
Відповісти
Господа, архитектора, вы сделали расчёт прочности нагрузок на фонтан?
Сколько человек (вес) допустимо находится на 1м кВ метре при массовых собраниях? не вводите людей в Оману, массовые собрания и нагрузки даже на сухой фонтан запрещены. А вот над конструктивном, я Вам рекомендую подумать
Відповісти
А чого фонтан будувати? Може краще гарну шибеницю зробити і щонеділі вішати по одному продажному депутату?
На таке шоу з'їдуться стільки туристів, що і Львів переплюнути можна.
Відповісти
Останні новини
«Бетонне корито» в центрі Луцька: показали, яким може бути фонтан.ФОТО. ВІДЕО
09 грудень, 2017, 12:07