Комуніст хоче відміни ЗНО

Комуніст хоче відміни ЗНО
Перший заступник голови Верховної Ради ініціюватиме проведення парламентських слухань на предмет ефективності системи Зовнішнього незалежного оцінювання.

На думку Ігоря Калєтніка, система ЗНО себе не виправдала, тож, щоб остаточно не втратити якість освіти, українські вищі навчальні заклади повинні повернутись до практики здачі вступних іспитів, пише Українська правда.

"Система освіти, яка існувала раніше, - більш ефективна. Адже форма вступних іспитів стимулює молодь обирати і здобувати глибокі знання по конкретній професії. Замість того, щоб шукати в інтернеті відповіді на цьогорічні тести і намагатись завчити їх напам’ять", - сказав депутат.

Він висловив переконання, що система ЗНО потребує корекції, бо вона була покликана надати випускникам рівні умови при вступі, однак цього не сталося.

"Лише 20% школярів підтримують існуючу систему ЗНО. У той час як 80% учнів виступають категорично проти тестування в нинішньому вигляді. Серед основних скарг школярів: складність запитань у тестах і неоднозначність відповідей на них. Через це не всі учні, які упродовж року вчились відмінно, успішно складають ЗНО", - сказав Калєтнік.

Він додав, проведення ЗНО у сільській місцевості часто викликає зайві витрати в майбутніх абітурієнтів, бо щоб скласти тести із спеціальних предметів школярі змушені їхати здавати одну дисципліну в один райцентр, другу – в інший.

Калєтнік каже, що ініціюватиме обговорення питання ЗНО із широким загалом: директорами шкіл, коледжів, керівниками університетів, "щоб знайти оптимальне рішення, спираючись на думку фахівців галузі освіти".

"А по завершенні обговорення дане питання заслуговує на те, щоб стати темою парламентських слухань. Адже якісна освіта – це майбутнє України", - заявив Калєтнік.

Як відомо, напередодні нового року колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук заявив, що кількість питань у базі ЗНО є недостатньою, у завданнях повторювалися питання з минулих років. На його думку, ситуація зі зменшенням кількості завдань у тестах з фізики та історії України загрожує зниженням адекватності оцінювання знань абітурієнтів за цими предметами.

Окрім того, Ігор Калєтнік вважає, що потребує перегляду і система платної освіти в Україні, оскільки студенти контрактної форми навчання думають не про те, як здобути знання, а про те, як своєчасно заплатити за семестр.

За його словами, потрібно переглянути не лише вартість навчання на контракті, а й кількість вищих навчальних закладів.

"За даними Державного комітету статистики, за період із 1990 року кількість вищих навчальних закладів зросла більше, ніж у два рази. Нині в Україні діє 349 різних університетів, інститутів та академій. Однак, на жаль, їх рівень акредитації не гарантує якості такої освіти", - вважає Калєтнік.

Він висловив переконання, що держава має забезпечити щонайменше 50% абітурієнтів цільове направлення на навчання, а при успішному навчанні забезпечити гарантованим першим робочим місцем.

"У той же час в Україні "зникає" середня професійно-технічна освіта. Недостатньо кваліфікованих токарів, фрезерувальників, крановиків, машиністів та фахівців інших робітничих професій. Тому держава має збільшувати державне замовлення на такі спеціальності", - переконаний Калєтнік.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мудак рулить.
Відповісти
Комуністи хочуть повернутись до корупції. Їхнє гасло актуальне - гроші понад усе. Хоча про платну освіту - тут потрібно подумати: резон є.
Відповісти
Ні в якому разі не можна відміняти ЗНО . Для людей. для країни вонодуже потрібне. Корумповані вступні іспити знищать все.
Відповісти
я хочу щоб відмінили ЗНО.було б дуже добре
Відповісти
Потрібно давати дітям нормальні завдання, на рівні учнів! А ЗНО розраховане на розум вчителя з багаторічним досвідом((
Відповісти