«Крок у майбутнє»: куди зникли валідатори з луцьких тролейбусів

«Крок у майбутнє»: куди зникли валідатори з луцьких тролейбусів
Про облік пасажирів у тролейбусах Луцька активно говорять з початку року. Впровадження електронної системи обліку та оповіщення за прикладом інших міст мало вирішити проблему витоку коштів та збільшити дохід комунального підприємства «Луцьке підприємство електротранспорту».

Однак, рік добігає кінця, а валідаторів у тролейбусах не видно. Куди ж поділися пристрої за майже мільйон гривень, які мали стати «кроком у майбутнє», йдеться у матеріалі Людмили Роспопи на шпальтах Район.Луцьк.

В грудні 2016 року підписали договір між «Луцьким підприємством електротранспорту» та ТзОВ «Системний зв’язок» на впровадження автоматизованої cистеми обліку пасажирів (АСОП). Систему впроваджували по березень 2017-го: закупили валідатори, встановили систему оповіщення про зупинки, навчали кондукторів. У квітні і травні провели тестування роботи валідаторів у тролейбусах.

Вже 31 травня підписали акт про закінчення тестового режиму роботи. У акті йшлося про те, що «сторони договору жодних претензій одна до одної не мають», що фактично означає придатність системи обліку до роботи у Луцьку. Однак, вже наступного дня всі валідатори поклали на полиці, а система була відключена від головного сервера.

Кондуктор Жанна розповіла про всі труднощі, які довелося пережити їй та колегам за час впровадження автоматизованої системи обліку, та щиро радіє, що ті «складні часи» вже позаду.

«Ми його важили на електронній вазі. 740 чи 760 грам. Плюс півсумки залізних гривень і копійок, талони, блокнотики, ручки – це все на собі людина повинна носити протягом цілого робочого дня», – розповідає кондукторка Жанна.

За словами жінки, незручність роботи із новою технікою полягає ще й у тому, що валідатори неконтрольовано «викидають» квитки.

«Нам дають дві картки: для студенів і звичайну. Якби давали ще й пенсійну, то що її, вибачте, в зуби брати?! До того ж, ми тоді ще талони мали. Коли я провела карткою, то тією самою рукою я відриваю квиток. І, виходить, коли квиток відриваєш – то карта проводиться вдруге. І квиток вилазить знову. Тобто, це вже квиток, за який я маю заплатити із власної кишені. У нас був такий випадок, що кондуктор ішла, а за нею стрічка з квитків була на півтролейбуса. Вона просто тримала картку в руці близько до валідатора».

За словами кондуктора, виручка тоді суттєво впала, а від пристроїв у кондукторок почалися проблеми зі здоров’ям: тиск, кров з носа і запаморочення.

У міськраді теж вважають експеримент провальним.

«З мiсцевого бюджетy було видiлено коштiв на суму 9З6 132 грн., з яких 391 200 грн. витрачено на закупiвлю 60 шт. ручних валiдаторiв для кондукторів NEWPOS 8110R та 545 532 грн. - на часткову оплату програмного забезпечення для функціонування системи диспетчерського контролю, сповiщення пасажирiв, автоматизованоi оплати проїзду та облiку пасажирiв.

Слiд вiдмiтити, що при впровадженнi цiєi системи облiк пасажирiв виявився недостовiрним, не в повному об'ємi облiковуються платники, пiльговики та учнi, студенти. Подальше впровадження даного проекту є недоцiльним», - відповів перший заступник міського голови Григорій Недопад.

Тобто, базована на позитивному досвіді інших українських міст система не виправдала себе у Луцьку. Проте міська рада закликає не розчаровуватися. Ще в листопаді вони створили робочу групу із розробки іншої інновації для підприємства, базованої вже на позитивному європейському досвіді – «картки лучанина». Скільки коштів потребуватиме впровадження нової системи, наразі невідомо.

Ігор Грицюк очолював Луцьке підприємство електротранспорту під час впровадження проекту, активно його просував, був звільнений та зараз намагається поновитися на посаді через суд.

«Система повністю була впроваджена на підприємстві. Без жодних підстав і висновків міська рада припинила проект, і до сьогодні мені не зрозуміло, чому лучан позбавили електронного обліку. Виручка зросла на 10-15%, залежно від маршруту. Ця система якраз дозволяла провести облік не тільки платних пасажирів, а й пільговиків, і тому міська рада могла бачити реальну кількість перевезених пільгових пасажирів. А це ті кошти, які вони відшкодовують КП», – каже чоловік на початку розмови.

Він пояснює, що кондукторам вигідніше працювати без реального обліку, і ділитися «тіньовою» виручкою із керівництвом «ЛПЕ». Тому чекати, що інноваційна «абсолютно прозора» система тут запрацює, за його словами, марно.

Нині ж на ЛПЕ електротранспорту винуватять попереднє керівництво у неправильному проведенні тестування та неправдивих висновках на його основі.

Акт про завершення тестування системи, за яким валідатори визнали придатними для роботи, викликав підозри у виконувача обов’язків керівника ЛПЕ Володимира Пуца. Його не засвідчили головний бухгалтер та начальник планового відділу.

«Я прийшов на посаду 10 липня. Тоді валідатори вже більше місяця не працювали. Ми почали вивчати, чому система, за яку заплачено 986 тисяч з міського бюджету і за яку ще два мільйони гривень треба сплатити, не працює», каже він.

Написані у звіті використання валідаторів цифри відрізнялися від реальних на 20-30%, переконує Володимир Пуц. Близько третини кондукторів так і не освоїли принципи роботи валідаторів, тому навчання і тестування було не достатньо.Ручний валідатор, каже в.о. керівника, - це вже пройдений етап. Кондуктори без них встигають «обілетити» більше людей, і відповідно збільшують виручку підприємства.

Ще один жирний мінус в бік валітаторів лунає з погляду … гігієни. Такі пристрої у луцьких тролейбусах, виявляється, носити негігієнічно. А все тому, що ремінці до пристроїв кондуктори одягають на шиї, а шиї, за словами Володмира Пуца, «у кожного різні».

Альтернатива одна: у кожному з тролейбусів міста повинен бути стаціонарний термінал з безконтактною та безготівковою оплатою. Такий термінал має стояти на вході до транспортного засобу, і розраховуватися можна буде новим проектом міської ради - «карткою лучанина». Це буде спеціальний проїзний документ, який матимуть і платники, і пільговики.

Для того, аби такі термінали у місті запрацювали, потрібно спочатку оновити рухомий склад «ЛПЕ», тролейбусам якого сьогодні не менше 25 років. Наразі містом курсують 42 тролейбуси. Аби забезпечити потреби обласного центру, одночасно має працювати не менше 80. Суму, яку треба потратити спочатку на оновлення рухомого складу, а потім і на встановлення автоматичної системи обліку пасажирів, важко навіть уявити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
куди дивиться прокуратура?????????? не держава, а цирк на дроті
Відповісти
Я зрозумів, що для запуску нового етапу валідаторів треба купити купу нових тролейбусів і нові валідатори.А ось економічний ефект людство оцінить вже в 4-му тисячолітті.
Відповісти
Валідатори може і барахло, але розповідь кондуктора Жанни... Самопочуття погрішується, ахахахаха. Ну звісно ж, ті валідатори на урановій батареї, радіація! З зони комфорту виходити не хочуть ось і все. З такою штуковиною мутити не вийде, один і той самий квиток 5 раз не вийде продати.
Відповісти
Останні новини
«Крок у майбутнє»: куди зникли валідатори з луцьких тролейбусів
18 грудень, 2017, 22:12