На українських топ-політиків завели кримінал через втрату Криму

На українських топ-політиків завели кримінал через втрату Криму
Проти низки вищих посадових осіб України розпочато досудове розслідування за звинуваченням в бездіяльності і втрати контролю над територією Автономної республіки Крим.

Справу ініціював колишній військовий комісар Вінницької області, генерал-майор Павло Дісяк, - повідомляє Кореспондент.

Як зазначив Дісяк, відповідне рішення було нещодавно зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Зокрема військовий має намір домагатися розслідування посадових порушень і фактів службової недбалості під час анексії Криму такими політиками і посадовими особами, як Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Андрій Парубій, Сергій Пашинський, Арсен Аваков, Валентин Наливайченко, Степан Полторак і Ігор Тенюх.

За словами Дісяка, відповідне досудове розслідування він раніше ініціював, подавши заяви до Головного слідчого управління СБУ, а також у слідчий департамент Головної військової прокуратури.

«Я намагався ініціювати розслідування вищими фахівцями в цій справі - слідчими СБУ. Матеріал я збирав протягом весни-літа 2017 року, аналізував.... І розгорнуту заяву з матеріалами зі ЗМІ подав ще в липні 2017 року в СБУ. Кримінальну справу за законом повинно було бути зареєстровано в той же день. Однак мені довелося пройти довгий шлях грубої протидії, і тому тільки за рішенням суду справу було зареєстровано минулого місяця. Це я знаю з відповіді СБУ, яка мені надійшла недавно», - повідомив він.

Генерал-майор Дісяк також наводить в своїй заяві серію фактів, що стосуються подій кінця зими і початку весни 2014 року, стверджуючи, що тодішній в.о. президента Турчинов не зобов'язаний був скликати 28 лютого 2014 року засідання РНБОУ. І тим більше, на думку ініціатора позову, не повинен був ставити на голосування питання про введення воєнного стану.

«У разі незгоди інших членів РНБО він не повинен був виконувати їхні рішення, а повинен був самостійно вирішувати питання використання ЗСУ в разі збройної агресії. Це чітко сказано в п.19 ст. 106 Конституції України. Більше того, згідно з п. 31 ст. 106 Конституції президент не має права передавати свої повноваження іншим особам та органам. Однак, саме це і зробив Турчинов - передав свої повноваження в частині використання ЗСУ на випадок збройної агресії іншому органу - РНБО, у якого таких повноважень немає згідно зі ст. 107 Конституції України. Таким чином, Турчинов грубо порушив пункти 1, 19, 31 ст.106 Конституції України, а також такі її статті: 2,17,65,73, 102», - стверджує Дісяк.

Генерал-майор так пояснює своє рішення звернутися до суду і почати розслідування:

«Суспільство потребує правди не тільки з питань злочинів російських окупантів, а й в правді про злочини, скоєні нашими чиновниками. Всіх людей хвилює одне питання - чому держава не задіяла всі наявні державні інститути для забезпечення цілісності кордонів і державного суверенітету... Я військовий і завжди був упевнений, що під час нападу ми повинні цей напад відбивати. Якщо ми цього не робимо - ми здійснюємо злочин. Вважаю, що ретельне, повне, об'єктивне і неупереджене, в рамках кримінального процесуального порядку, досудове розслідування всіх обставин подій в лютому-березні 2014 року в Криму дасть: 1) об'єктивну картину того, що сталося в Криму; 2) змиє пляму підозр з невинних і дозволить притягти до відповідальності саме винних у втраті Україною Криму; 3) розслідування буде дуже корисним з точки зору правдивого висвітлення історії України».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Крим
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На українських топ-політиків завели кримінал через втрату Криму
19 грудень, 2017, 01:45