«Кантабіле» відзначив 30-річчя

«Кантабіле» відзначив 30-річчя
Академічний камерний оркестр «Кантабіле» відзначив свій ювілей на сцені облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка. До 30-річчя оркестру підготували концерт із виконання шедеврів світової музичної класики.

Урочистий виступ відбувся 20 грудня, - повідомляють Волинські новини.

Нагадаємо, що офіційно утворився оркестр 25 грудня 1987 року. Тоді наказом філармонії офіційно затвердили назву колективу і 30 років тому в концерті вперше прозвучало, - на сцені камерний оркестр «Кантабіле» Волинської обласної філармонії. Перша програма мала назву «Чарівний світ музики». За сім років оркестр сформувався як єдиний організм і 21 грудня 1994 року художнім керівником колективу призначили першу скрипку оркестру Товія Рівця. Вже завтра розпочинає свій відлік 24 рік, як маестро – його незмінний лідер.



Наступна знакова подія в житті оркестру трапилася теж у грудні. Статус «Академічний» оркестр отримав 24 грудня 2010 року відповідно до постанови колегії Міністерства культури і туризму: «За творчі здобутки колективу, високий професійний рівень, вагомий внесок у розвиток національного музичного мистецтва».

Нині в репертуарі сотні творів, десятки тематичних програм, крайня з яких мала назву «Йоганн Себастьян Бах у день народження».

За цей час волиняни об’їздили ледь не всі куточки Лесиного краю, побували в Польщі, Литві, Греції, Німеччині. Варто відзначити й те, що будучи у кожній з країн «Кантабіле» дарували літературу, яка наповнювала творчу скриньку новими композиціями.

Художній керівник, народний артист України Товій Рівець каже, що одна з моделей щастя людини - коли ти розумієш і тебе розуміють, а це дає музика.

«У нашій професії справжня музика настільки глибинно проникає в людину, крізь неї, виводить людей у якусь нову незвідану оку реальність, що буквально за одне виконання твої колеги стають друзями, родичами, близькими. Коли відбувається виконавський акт, то ти повністю заглиблюєшся у зміст і технічні проблеми твору, аби його розкрити. Адже самі по собі ноти – це мовчанка, код. А коли читаєш їх, розкриваєш і знаходиш розуміння в залі, то тобі передається енергетика слухача і це щастя», - каже артист.

Оглядаючись на пройдений шлях, ювіляр каже, що високої майстерності вдалося досягнути завдяки тому, що пізнав глибину музики.

«За цей час одна з головних подій, яка відбулася в моєму житті – це відкриття безмежної, вселенської глибини музики. З висоти своїх років я можу стверджувати, що музика - це Божественний Дар. Мені пощастило, що я знаходжуся в цьому світі музики, коли її чуєш, а ще й сам нею ділишся – це вище моральне та духовне задоволення», - розповідає Товій Рівець.

І цим щастям він залюбки ділився з глядачами, підтанцьовуючи на сцені.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: концерт
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.