На Волині купують газ за «дикими» цінами

На Волині купують газ за «дикими» цінами
Державні і комунальні установи Волині закупили газ на 2013 рік за завищеними цінами.

Низка державних та комунальних установ Волинської області уклали угоди з місцевим монополістом «Волиньгазом» на постачання природного газу у 2013 році за цінами, які значно перевищують граничний рівень для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, та суттєво дорожчі ринкових.

Відповідні дані опубліковано у «Віснику державних закупівель», повідомляє прес-служба волинського осередку ВО «Свобода».

Нацкомісія з регулювання енергетики 28 грудня 2012 року затвердила на 2013 рік граничний рівень ціни на газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, на рівні 3509 гривень (близько 438 доларів) за 1 тисячу кубометрів.

Крім того, у державний бюджет закладена середньорічна ціна російського газу 421 долар за 1 тисячу кубометрів. Однак ряд установ та організацій державної і комунальної форм власності у Волинській області закупили газ за цінами, що суттєво перевищують граничний рівень. Цим самим держава зазнала збитків на сотні тисяч гривень.

Так, професійно-технічне училище №5 міста Ковель Волинської області замовило у ПАТ «Волиньгаз» 170 тисяч кубометрів газу на 848 тисяч гривень. Вартість газу склала 4 990 гривень за тисячу кубометрів, або 624 долари.

Комунальний заклад «Луцька станція швидкої медичної допомоги» за процедурою закупівлі в одного учасника придбав 56,8 тисяч кубометрів газу за ціною 286 тисяч 91 гривня. Вартість газу склала 5019 гривень за тисячу кубометрів.

Люблинецька селищна рада Ковельського району Волинської області закупила у ПАТ «Волиньгаз» 84,1тисяч метрів кубічних за 419351 гривень. Фактична вартість газу склала 4992 гривні.

Ковельське міське районне територіальне медичне об'єднання Волинської області закупило 229455 метрів кубічних природного газу за 1144142 гривень, або 4996 гривень за 1 тисячу кубометрів.

Ківерцівський медичний коледж Волинської облради замовив 80000 кубометрів газу загальною вартістю 376328 гривень (4704 гривні за 1 тисячу кубічних метрів).

Служба автомобільних доріг у Волинській області Держагентства автомобільних доріг України на 2013 рік придбала 35600 кубометрів голубого палива за 167465 гривень (4651 гривня за тисячу кубометрів).

Такі непоодинокі факти є проявом непрозорості на ринку енергетики і у сфері державних закупівель. Закупівля газу за завищеними цінами наносить безпосередню шкоду державі і абсолютно суперечить заявленому Волинською ОДА курсу на економне споживання енергоносіїв, вважають у «Свободі».

З цього приводу народний депутат Верховної Ради України Анатолій Вітів готує депутатське звернення на ім’я прокурора Волинської області для перевірки законності у сфері державних закупівель на Волині.

Як стало відомо 16 січня, вказані у "Віснику державних закупівель" ціни на газ насправді є очікуваними цінами, які бюджетна установа вказує, прогнозуючи ймовірне підвищення ціни на газ. Насправді ж договір з "Волиньзазом" був укладений з цінами, які вказані НКРЕ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: газ, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ти де ! Дерибан у "родной сторонке". А як досвід посла не пече. Чи тільки котли "кальвіс"?
Відповісти
Останні новини
На Волині купують газ за «дикими» цінами
11 січень, 2013, 15:08