«Немає стратегії»: у Луцьку б’ють на сполох через «небезпечний» бюджет

«Немає стратегії»: у Луцьку б’ють на сполох через «небезпечний» бюджет
У Луцьку депутати міськради спільно з експертами організації «Волинський центр розвитку урядування» обговорили проект бюджету міста на 2018 рік. Попри те, що головний фінансовий документ міста можуть затвердити вже завтра, 22 грудня, на думку експертів, він має низку серйозних недоліків, які негативно вплинуть на розвиток міста.

Про це йшлося під час обговорення бюджету 21 грудня.

На обговорення прийшли лідери фракцій «Народний контроль» та «Свобода» Павло Данильчук та Микола Федік, депутат Луцькради Алла Надточій з «Об'єднання «Самопоміч».

Експерт організації «Волинський центр розвитку урядування» Тарас Яковлев нагадав, що 15 грудня відбулося громадське обговорення бюджету. Однак йому не вдалося отримати від чиновників повних відповідей на питання. Тому разом із колегами вирішили обговорити бюджет та висловити ідеї, аби завтра представники фракцій могли озвучити їх на сесії міськради.

Яковлев зауважив, що на нинішній захід запрошували й лідера фракції «УКРОП» Ігоря Поліщука, керівника бюджетної комісії Бориса Смаля та інших представників влади, проте ті не прийшли.

За словами експерта, порівняно із 2017 роком бюджет наступного року має значний ріст дохідної частини порівняно із виконанням. Таким чином, попри інфляцію бюджет росте, натомість обсяг коштів на розвиток міста залишається на колишньому рівні.

«Абсолютно відсутній ріст видатків на бюджет розвитків», - наголосив експерт. Відповідно не збільшуються суми на реконструкцію доріг і територій, ремонт садочків тощо. Якщо в 2017 році ця стаття передбачала 100 мільйонів гривень, то на 2018-ий - лише на 5 мільйонів гривень більше.

Експерт також стурбований відсутністю у проекті бюджету співфінасування на реалізацію проекту Світового банку, у рамках якого заплановане будівництво та реконструкція амбулаторій. Влада міста прийняла рішення, що амбулаторію на Рівненській збудують за кошти інвестора, який зводить будинок. Проте є сумніви, коли і як реалізують цей проект.

Експерт організації Юрій Моклиця додав, що проаналізувавши бюджет побачив, що там немає стратегічних напрямків. Адже необхідно заощаджувати кошти та вкладати їх у довготривалі проекти – школу №27, проект «Безпечне місто», реконструкція проспекту Волі тощо. Це свідчить про «короткостроковий» ефект роботи. Мовляв, ціна завершення школи №27 – 24 мільйони гривень, але місто взагалі не готове співфінансувати цих робіт.

«Таке враження, що їм це взагалі не потрібно. Або вони хочуть себе перекласти відповідальність», зауважив Моклиця. Окрім того, він пригадав про ініціативу щодо підтримки округів, які не мають депутата.

«Міська рада мала б це питання збалансовувати – чому округи без депутата отримують менше, ніж округи з депутатом», - зауважив він. Однак, навіть задекларувавши програму, на неї не виділили фінансування.

Натоміть експерт категорично проти таких витрат, як виділення 1,7 млн грн на купівлю трактора для КП «Парки і сквери».

«Це підприємство було і буде збитковим. Інвестувати в нього, знаючи, що воно таким і буде – абсурд. Треба спочатку реформувати його та думати, як зробити його прибутковим», - наголосив Моклиця.

Ще один експерт Центру Сергій Григоренко зауважив, що колись Григорій Пустовіт, Поліщук та колеги були найактивнішими критиками і приходили на всі зустрічі влади з містянами. Нині ж на обговорення бюджету, попри персональні запрошення, вони так і не з’явилися. Адже в дискусії можна знайти спільне корисне рішення. Ось, наприклад, раніше Пустовіт та Поліщук активно критикували фінансування висвітлення діяльності міської ради в ЗМІ. Натомість цього року фінансування зростає з 700 тисяч до 1,2 млн грн.

«Зріст по піару +61%», - зауважив Григоренко. Він навіть висловив підозру, що це може бути прихованою формою фінансування телерадіокампанії «Аверс». Тому він запропонував зменшити суму до 840 тисяч гривень, а інші спрямувати на розвиток міста.

Окрім того, вважає експерт, не відбувається належним чином і співпраця з селами - з Прилуцьким «посварилися», а Гірка Полонка та Підгайці відмовилися співпрацювати з містом.
Тож експерти попросили присутніх депутатів оголосити про ці проблеми під час сесії Луцькради.

Після обговорень депутат Павло Данильчук зауважив, що нині в раді немає конструктиву. Адже раніше, навіть будучи в опозиції до влади, можна було знайти консенсус.

«Який Поліщук, який Пустовіт?» - спитав Данильчук. Мовляв, стратегічні рішення приймають або в кабінеті голови облради Ігоря Палиці, або у кабінетах «Директорії» на вулиці Винниченка. Данильчук пригадав, що минулоріч бюджетна комісія розглядала бюджет протягом 3 днів, учора ж протягом 3 годин. Таким чином, на думку обранця громади, знижується ефективність подання інформації стосовно бюджетних запитів Луцькрадою. Сам же основний фінансовий документ міста він назвав «бюджетом проїдання», адже чимало видатків спрямовані на короткостроковий ефект і виглядають як підготовка до виборів.

У бюджеті є й інші недоліки – наприклад, дохід від комунального майна у наступному році передбачений в обсязі 500 тисяч гривень, надходження від продажу землі у місті – 1,5 млн гривень. Данильчук пригадав, що наразі зняте питання про передачу землі громадянину Юрію Войту, за який бюджет міст міг би виручити принаймні 8 мільйонів гривень.

Микола Федік
додав, що під час засідання бюджетної комісії перепитував, скільки аукціонів на землю передбачено у наступному році.

«Є нова схема, передбачена новою більшістю – віддавати землі на «халяву», - зауважив депутат, уточнивши, що аукціонів не буде.

«Немає стратегії розвитку кожної галузі», - підсумував Федік.

З думкою колеги погодилася й депутат Алла Надточій. Мовляв, чимало стратегічних питань стосовно освіти виносять «з-під поли». Таким чином, немає можливості поспілкуватися із фахівцями, оцінити проблему та запропонувати адекватне рішення. Не ліпша ситуація й в медицині – не передбачають коштів на ремонти медзакладів, які незабаром фінансуватимуть лише з місцевого рівня. Вона наголосила, що депутати не проти ремонту інфекційної лікарні, проте необхідний комплексний підхід до вирішення аналогічних проблем й у інших закладах.

Зрештою, депутати зауважили, що будуть апелювати до здорового глузду та повідомляти про необхідність вирішення проблем.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В них був час, а це вже якесь дурне шоу((
Відповісти
Суки поясніть чому моя пенсія 1640 грн., стаж 49 років. Люди втікате з цієї країни
Відповісти
треба валити. тут ніколи нічого не буде
Відповісти
Останні новини
«Немає стратегії»: у Луцьку б’ють на сполох через «небезпечний» бюджет
21 грудень, 2017, 17:22