У Луцьку затвердили положення про бюджет участі

У Луцьку затвердили положення про бюджет участі
Сесія Луцькради затвердила положення про бюджет участі, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевої казни через створення проектів для покращення міста.

Відповідне рішення прийняли під час голосування 22 грудня.

Бюджет участі спрямований на активізацію мешканців і полягає у тому, що будь-який житель може взяти участь у конкурсі проектів. Відтак, починається голосування і у випадку перемоги можна спостерігати, як проект реалізовують у рамках бюджету.

Впровадження бюджету участі має сприяти налагодженню діалогу органів місцевого самоврядування з містянами. Згідно з положенням, для організації, підготовки та виконання основних заходів з реалізації бюджету участі створять робочу групу із 6 представників виконавчих органів Луцькради та 6 представників громадськості, політичних сил, наукових кіл, бізнес-середовища тощо.

Загальний обсяг бюджету участі на рік впровадження проектів становитиме не менше 1% від обсягу видатків бюджету розвитку Луцька. Водночас максимальна вартість одного проекту не може перевищувати 250 тисяч гривень.

Аби подати проект до участі, ініціатор має зібрати не менше 15-ти підписів. До слова, стати ініціатором може не кожен – таке право належить лише лучанам віком від 16 років. Якщо ж автор подав проект, він пройшов усі необхідні перевірки та переміг у голосуванні, його мають реалізувати протягом наступного після конкурсного року.

Проте усі проекти мають підпадати під певну категорію, тобто спрямовуватися на вирішення певної проблематики у сфері безпеки та громадського порядку, велоінфраструктури, дорожнього чи комунального господарства, енергозбереження, туризму, спорту, комунікації, соціальної сфери тощо. Наприклад, він може стосуватися облаштування велодоріжок, розвитку пішохідної інфраструктури чи регулювання кількості безпритульних тварин.

Окрім того, у Центрі адмінпослуг міста Луцька діятиме пункт супроводу бюджету участі. Тут можна отримати бланк проекту, здати проект у паперовому вигляді та ознайомитися зі списком вже поданих ініціатив. Водночас створять і веб-сайт, який дозволить автоматизувати процес подання та голосування за проекти. Тут же оприлюднюватимуть інформацію щодо відібраних проектів, їх реалізації та звіти щодо робіт.

Заявки на проекти фактично розпочнуть приймати аж восени наступного року. До слова, під час обговорень депутат Тарас Шляхтич пропонував, враховуючи високу вартість робіт, збільшити максимальну суму проекту до 500 тисяч гривень, а також збільшити обсяг бюджте участі до 3% замість пропонованого 1%. Проте колеги не підтримали його ініціатив.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку затвердили положення про бюджет участі
22 грудень, 2017, 15:32