У Луцьку куштують, п’ють та лікуються медами. ФОТО

У Луцьку куштують, п’ють та лікуються медами. ФОТО
На конкурс «Питні меди-2013» 12 січня до Луцька прибуло більше 30 учасників з 10 областей України, аби торгувати виробами з меду та виграти звання кращих медоварів.

Конкурс «Питні меди» та ярмарка-продаж виробів з меду відбувається вже вп’яте у Луцьку. Традиційно дійство проходить на Театральному майдані міста після Різдва.

Голова громадської організації волинських пасічників «Ройовий стан» Володимир Дмитрук розповідає, що до Луцька прибуло 60 представників 30 пасік. Вони представляють практично усі куточки України. Є східні, центральні, південні, західні області.

Посмакувати солодким та корисним товаром лучани можуть просто неба. Для дегустації медовари дають скуштувати питні меди, тобто напій, який складається з меду та води, що забродили.

У середньому півлітрова пляшка такого напою коштує 40-50 гривень. Півтора літра меду можна придбати за 70-80 гривень. Є тут липовий, лісовий, гречаний, квітковий меди. Популярністю користуються також лікувальні бальзами, косметика, виготовлена на основі солодкого продукту.

На сам конкурс, зі слів Володимира Дмитрука, надійшло вже 40 зразків питних медів. Вони оцінюватимуться у шести номінаціях. Оцінюються варені та ставлені меди, чисті та з додаванням ароматичних соків і трав. Окрім цього, визначатиметься найкращий виробник апофітобальзаму (настоянка з меду і лікарських трав) та відбудеться конкурс на кращу упаковку.

«Ситуація міняється до кращого. Питні меди стали популярними серед українців. Цьому ми навчили, пасічники. Я вважаю, що це наша заслуга, коли молоді люди відмовляють від сурогатних спиртів, горілки, а купують лише питні меди. Це радує, що молодь повернулася до наших традиційних напоїв, від яких не стають алкоголіками, а стають здоровішими», - зазначає Дмитрук.

Водночас медовар зазначає, що співпрацяє з органами центральної влади щодо розвитку медоваріння відбувається повільно. На місцях же ж вдається досягати порозуміння, про що і свідчить традиція проведення конкурсу і ярмарку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.