Луцька поетеса представила другу збірку

Луцька поетеса представила другу збірку
Луцька поетеса Лєна Шторм презентувала другу збірку під назвою «Ніжний шлейф загадкового літа».

Презентація нового творчого доробку і зустріч зі старими та новими друзями, шанувальниками сучасної української літератури відбулася грудневого дня у привітному просторі Луцької бібліотеки-філії №10, - пишуть Волинські новини.

Саме тут у листопаді 2016 року поетеса вийшла у публічний простір із дебютною збіркою «Авантюристка». Вже тоді народився задум нової книги та амбітний план обов’язково видати її наступного року. Реалізований сьогодні творчий проект поетеси – це проілюстрована нею збірка із 50 віршів і 10 есеїв із яскравою пейзажною обкладинкою відомого луцького фотохудожника Віктора Петрука та передмовою знаного волинського літератора Валерія Гнатюка.

Особливою частиною книги стала відверта розповідь авторки про себе у розділі «Замість автобіографії та післямови». Представлена Лєною Шторм праця дає розуміння того, що вона дуже відповідально формулює свій персональний меседж читачеві та залишається вірною власному кредо: «Вірші або болять, або вони халтурять!» і аж ніяк не ставить собі за мету нагадати про себе небайдужій публіці «конвеєрним» римуванням.

Спогади і враження про події життя з часом стають тим яснішими, наскільки важливими були у період їх реального проживання. Шість розділів збірки об’єднали різні за тематичною палітрою і емоційною тональністю твори, які показують, наскільки змінилася за цей рік авторка.

Найточніше про це говорить у передмові її друг, колега-літератор Валерій Гнатюк: «Перед нами зріла, цілеспрямована і сильна людина, яка знає, що саме вона хоче досягти і впевнено йде до своєї мети. Це абсолютно сформований автор зі своїм неповторним стилем та власним почерком – і ніжний лірик, і холодний філософ, і бунтар, і правдоруб одночасно. Лєна активно експериментує з різними жанрами – вона і класик, який надзвичайно гармонійно вибудовує складні п’ятистрофні куплети, і постмодерніст, який у вільній форм висловлює побачене, надумане, бажане, вона і прозаїк, який у коротких есеях-замальовках вражає глибочінню описаного».

Презентація «Ніжного шлейфу…» поєднала два способи комунікації авторки із читачами. Першу частину зустрічі склав дуже відкритий і щирий монолог поетеси про народження її нових творів, читання нею власних віршів. Шлейф літніх поетичних і прозових спогадів нагадав про приємні миті відпочинку в маленькому місті, на озері Світязь, спостереження за природою, людьми. Різнобарвне й контрастне за своїм настроєм літо цього року – то прохолодне і дощове, а часом надто спекотне – стало для авторки не лише періодом натхнення, а й відтинком часу, незбагненним за своєю глибиною: «Мікрожиття в макророзрізі часу», «Літо в маленькому місті», «Спека», «Чи літо без дива буває?» та інші.

У віршах наступних розділів, кожний із яких відкриває лаконічна і промовиста «метеликова» ілюстрація, поетеса не лише виплескує емоції та враження, а й сміливо говорить про сокровенне, відгукується на трагічні події, роздумує і співпереживає. Тому у збірці є вірші про життя та смерть, війну, любов, віру, індивідуальні моральні орієнтири, жіночність і справжність…

Зворотній зв'язок є життєвою потребою справжнього митця, тому друга частина зустрічі поетеси пройшла у неформальному спілкуванні із гостями презентації. Заслужений артист України Василь Гриб з захватом оцінив надзвичайно проникливе читання авторкою своїх поезій, котра буквально заново проживала кожен вірш:«Я 30 років пропрацював в театрі і багато прочитав поетів зі сцени. Вірш Павличка чи Драча, Стуса чи Симоненка лежатиме на столі, аж поки хтось не візьме і не прочитає його на публіку. Тоді вірш оживає для людей. Поетеса вклала душу у рядки, а я як актор хочу вам це передати».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кльові віршикі!!
Відповісти
Останні новини
Луцька поетеса представила другу збірку
27 грудень, 2017, 00:45