Як на Волині добували граніт 90 років тому. ФОТО

Як на Волині добували граніт 90 років тому. ФОТО
Раніше ми познайомили вас із каменоломнею базальту в Яновій Долині (Базальтове). Сьогодні мова піде про видобуток граніту в селищі міського типу Клесів Сарненського району Рівненської області.

Перед Другою світовою війною в Клесові щорічно добували 100 тисяч тон граніту. Тоді існувало товариство «Клесовський граніт», який забезпечував будівництво мостів в Польщі та Росії з граніту із Клесова. Відомо, що до Першої світової війни товариство акціонерів «Клесовський граніт» щоденно добувало п’ятдесят вагонів граніту. Граніт з Клесова активно використовували при будівництві доріг, це забезпечувала висока якість волинського граніту.

Біля Клесова розташовані Клесівські родовища гранітів. Включають 8 родовищ гранітів, гранодіоритів і діоритів. Відомо, що сумарні промислові запаси в 1978 році становили 161,5 млн м³. Кристалічні породи розвідані до глибини 40—45 м. Вони перекриті товщею пісків, суглинків, жорстви загальною потужністю до 3 м. Використовують граніти головним чином для одержання буту, щебеню, частково — як облицьовувальний матеріал.

До речі, окрім добування граніту, каменоломню в Клесові використовували як туристичний об’єкт. В міжвоєнній пресі часто можна зустріти оголошення про туристичні поїздки до Клесова та Янової Долини.



Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Весь граніт і базальт повивозили до пшеків і москалів.А самі немаєм ні доріг ні бруківки.Тільки залишилися кар'єри ((
Відповісти
Видно цими спогадами хтось гордиться,що все тупо просир:ли.
Відповісти
Останні новини
Як на Волині добували граніт 90 років тому. ФОТО
02 січень, 2018, 08:20