З травня «швидка допомога» на Волині запрацює по-новому

З травня «швидка допомога» на Волині запрацює по-новому
До травня у Луцьку створять Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який прийматиме виклики медиків з усієї області.

Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель 15 січня під час оперативної наради у міського голови.

Він нагадав, що з 1 січня 2013 року набули чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу» та постанова Кабінету Міністрів «Про нормативи прибуття бригади екстреної медичної допомоги на місце події».

Згідно з ними «швидка» повинна доїхати до пацієнта у сільській місцевості за 20 хвилин, а у міській – 10 хвилин. Тому у районах Волинської області повинні забезпечити розміщення 3-4 пунктів.

З 1 січня 2013 року, аби «швидка» доїжджала до пацієнта в Луцьку за 10 хвилин, необхідно створити ще одну станцію швидкої медичної допомоги у районі 40 або 33 кварталу, вважає Федір Кошель.

«Аби забезпечити 10-хвилинний доїзд у Луцьку, у свій час створили до існуючих станцій та підстанцій ще два пункти СШМД (в районі ЛПЗ та Київського майдану). Зараз же для повного забезпечення згаданого нормативу є необхідність створення такого пункту в районі 40Б або 33-му кварталах», - зазначив Кошель.

Для виконання нових нормативів в області протягом місяця створять Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Він знаходитиметься на вулиці Словацького,28 у Луцьку.

Якщо усе пройде за планом, цей центр запрацює уже з 1 травня - каже Кошель.

У цьому центрі створять єдину оперативно-диспетчерську службу, яка буде приймати виклики з усієї області і передаватиме їх бригадам, що розташовані найближче до пацієнта.

Кошти для створення такої структури вже передбачені в обласному і державному бюджетах.

Тому людині, аби викликати «швидку», достатньо буде набрати 103 або 112. При чому це не залежить від того у якій точці області чи міста вони знаходиться.

Однак з 2013 року вводиться поняття екстреної чи неекстреної допомоги. У першому випадку «швидка» повинна приїжджати за 10 (20) хвилин, а у другому – за годину і більше.

До категорії екстрених випадків належать травми, ураження електричним струмом, блискавкою, укус твариною, тепловий удар, переохолодження, а також у разі асфіксії, ушкодження при надзвичайних ситуаціях, отруєннях, порушення нормального кровообігу вагітності.

Екстренним випадком вважжається і звернення медпрацівників з проханням транспортувати пацієнта, який потребує термінової госпіталізації.

До неекстренних належать звернення пацієнтів з підвищеною температурою тіла, кашлем, нежитем, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах, підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом в онкохворих, алкогольним та наркотичним синдромами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У нас в Конституції прописано, що медицина безкоштовна! А ви подивіться на розцінки виклику лікарів по поліклініці № 2 ... То приберіть спочатку статтю, зробіть страхову медицину, а потім розцінки вішайте! Свавілля! А все це елементарно можна в суді оскаржити і нічого не платити, поки не узаконять як слід, а не від ліхтаря!
Відповісти
Останні новини
З травня «швидка допомога» на Волині запрацює по-новому
15 січень, 2013, 14:11