Опозиція хоче ввести іспит з української мови для президента та мовних інспекторів

Опозиція хоче ввести іспит з української мови для президента та мовних інспекторів
Верховній Раді пропонують запровадити обов’язковий іспит з української мови для претендентів на державні посади та низку інших посад, а також для охочих отримати громадянство України.

Відповідний законопроект №1233 зареєстрували опозиційні депутати Володимир Яворівський ("Батьківщина"), Марія Матіос (УДАР) та Ірина Фаріон ("Свобода") 10 січня, пише Українська правда.

У цьому законопроекті "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" пропонується визнати таким, що втратив чинність, закон "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року.

Представники опозиційних партій пропонують зафіксувати, що українська мова є невід’ємним елементом конституційного ладу України, а "будь-яка інша мова, що застосовується в Україні, окрім української мови як мови титульної нації та мов інших корінних народів України, для цілей цього Закону є іноземною мовою".

Мовою національної меншини "є іноземна мова, яку громадяни України, що за своїм етнічним походженням не є українцями, історично та упродовж багатьох поколінь застосовували в Україні як свою материнську мову", пропонують автори проекту.

"Регіональною (міноритарною) мовою в Україні є мова, відмінна від української та яка традиційно застосовувалася в межах території України громадянами України, що становлять кількісно меншу групу, ніж решта населення України. Діалекти та говірки української мови, а також мови мігрантів не є регіональними (міноритарними) мовами", - йдеться а документі.

"Будь-які заходи на розвиток, застосування і захист мов національних меншин чи регіональних (міноритарних) мов не повинні здійснюватися на шкоду українській мові як державній (офіційній) та не повинні перешкоджати її вивченню", - пропонують у опозиції.

Автори законопроекту хочуть зафіксувати, що спроби запровадити офіційну багатомовність на національному рівні всупереч Конституції "є діями, спрямованими на розпалювання міжетнічної ворожнечі, мовний розкол країни, порушення конституційного ладу і територіальної цілісності України", а "публічне приниження чи зневажання української мови є неприпустимими нарівні з наругою над державними символами України".

"Навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, застосування у них української мови з порушенням стандартів української мови, створення перешкод і обмежень у користуванні українською мовою мають наслідком відповідальність, установлену цим Законом", - пропонують вони.

Вільне володіння українською мовою та підтвердження необхідного рівня володіння нею у разі ухвалення закону будуть обов’язковими для обіймання посад президента, нардепа, члена Кабміну, члена Конституційного Суду й Центрвиборчкому, інших чиновників, а також судді, адвоката, нотаріуса, прокурора, працівника державних і комунальних установ тощо.

Крім того, особа, яка хоче набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння українською мовою.

Рівень володіння українською визначатиме Національна комісія зі стандартів державної мови. Іспит на рівень володіння нею складатимуть у Центрі української мови.

Складання іспиту на рівень володіння українською мовою здійснюється в електронній формі. За результатами іспиту особа отримує сертифікат, сказано в законопроекті.

Передбачається і створення Термінологічного центру української мови.

Також пропонується запровадити посаду уповноваженого з захисту державної мови, мов національних меншин, регіональних (міноритарних) мов та Службу мовних інспекторів цього уповноваженого. Уповноважений може призначити мовну експертизу в разі недотримання стандартів української мови.

Законопроект також визначає порядок застосування мов у всіх сферах суспільного життя, функціонування в мовному плані установ різного рівня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: закони, мова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Клоуны.
Відповісти
Готовий позмагатись у знанні української мови із свободовцем петеушником Вітівом...
Відповісти
КУРСЫ??? КУРСЫ ГОСУДАРСТВЕННОГО ЯЗЫКА ГДЕ??????
курсы где? кто научит? а то экзамены принимать все горазды, а научить ума не хватает.
Відповісти
ЦІЛКОМ НОРМАЛЬНО!!! Росія прийняла закон,що кожен,хто приїхав до них повинен надати ДОКУМЕНТ,що підтверджує знання російської мови.Не знаєш мови - іди вчити мову!!! Важко собі уявити,щоб в ДЕРЖДУМІ,депутат виступав на іншій мові,крім РОСІЙСЬКОЇ-ДЕРЖАВНОЇ!!! НЕ БУДЬТЕ ПЛАЗУНАМИ,РАБАМИ,ПОВАЖАЙТЕ МОВУ і ЗАКОНИ ДЕРЖАВИ,В ЯКІЙ ЖИВЕТЕ!!!! В БУДЬ-ЯКІЙ КРАЇНІ ТАК І РОБЛЯТЬ (РОСІЯ,ПОЛЬЩА,НІМЕЧЧИНА...і БУРКІНА-ФАСО)!!!
Відповісти
Цілком погоджуся. Правельно, чому б ні? Вчіть ДЕРЖАВНУ МОВУ ВСІ, БЕЗ ВИНЯТКУ!!! ТАК І МАЄ БУТИ! ВСІ НЕЮ МАЮТЬ ДОСКОНАЛО ВОЛОДІТИ ХТО ТУТ ЖИВЕ!
Відповісти
Підтримую!!
Відповісти
Давно пора !!!
Відповісти
Останні новини
Опозиція хоче ввести іспит з української мови для президента та мовних інспекторів
16 січень, 2013, 08:50