У Ковелі – конфлікт між підприємцями і керівництвом ринку

У Ковелі – конфлікт між підприємцями і керівництвом ринку
Підприємці вимагають у дирекції Ковельського госпрозрахункового ринку аргументувати рішення про підвищення плати за оренду торгових місць.

Про це повідомили у Ковельській міськраді.

Ковельський госпрозрахунковий ринок з 1 січня збільшив майже на 50% орендну плату за торгове місце. Підприємці вважають таке рішення необґрунтованим. Аби з'ясувати причини підняття ціни та отримати відповіді на свої запитання, міська влада ініціювала зустріч з директором ринку Петром Сорокою та юристом Романом Горблюком.

Незгоду підприємців щодо підвищення плати за торгові площі було озвучено під час позачергової міської ради 28 грудня 2017 року. Тоді міський голова Олег Кіндер дав відповідні доручення депутатам та своєму першому заступнику. Саме під головуванням Михайла Гетьмана й проходила зустріч зацікавлених сторін.

Зважаючи на досвід проведення подібних засідань та рішуче налаштованих на відстоювання своїх прав та інтересів підприємців, перший заступник відразу ж закликав до толерантності та поваги один до одного під час розмови. Та час від часу Михайло Гетьман таки нагадував обом сторонам про домовленість, адже в процесі спілкування діалог ставав надто емоційним.

Заступник голови громадської організації «Асоціація захисту прав малого та середнього бізнесу «Підприємці Ковеля» Людмила Васковець попросила у директора госпрозрахункового ринку обґрунтувати рішення щодо підвищення з 2018 року плати за оренду торгових місць майже на 50%. Донині підприємці сплачували по 48 гривень за квадратний метр. Керівництво ринку підняло ціну на 22 гривні.

За словами підприємців — це великий фінансовий тягар, який не кожен в змозі «потягнути». Та й якість надання послуг, за які вони сплачують і які входять в орендну плату, бажає бути кращою.

Найвагомішим аргументом на підтримку рішення про підвищення оренди директор ринку Петро Сорока назвав зростання мінімальної заробітної плати, а також той факт, що за останні два роки підняли орендну плату лише на 2 гривні.

Наполягав на озвученні калькуляції розрахунків орендної плати й депутат міської ради Ігор Пініс, який очолює тимчасову комісію міської ради з вивчення проблемних питань підприємців.

Подив присутніх викликала відповідь директора ринку, який запевнив, що у нього немає відповідних повноважень надавати таку інформацію орендарям торгових площ. Тож, що саме входить до орендної плати і за що реально сплачують гроші підприємці, ніхто не почув. Небагатослівним виявився і юрист ринку.

Розмова тривала понад півтори години. Присутні висловили свої претензії директору щодо неналежного водовідведення на території ринку, нерівних умов торгівлі щодо використання додаткового місця за винос товару за межі торгових павільйонів.

Гетьман зауважив, що фізичні особи-підприємці є найбільш справними платниками податків до міського бюджету. Тому влада зацікавлена у досягненні компромісу. Проте втручатися у господарську діяльність Ковельського госпрозрахункового ринку не має права згідно законодавства.

Оскільки директор ринку запевнив, що не має повноважень та прав оприлюднювати бухгалтерську документацію, розрахунки, калькуляції, угоди з комунальними підприємствами щодо надання послуг, було вирішено провести ще одну зустріч, на яку на вимогу підприємців має прибути перший заступник голови правління Волинської облспоживспілки Володимир Горгут. Саме він, за словами керівництва ринку, може надати ту інформацію, яка цікавить присутніх. Коли саме відбудеться зустріч — ще не домовились. Проте до того часу підприємці мають чітко сформулювати свої питання та зафіксувати їх у протоколі проведеного засідання.

Присутнім не лишалося нічого іншого як погодитись з такою пропозицією.

Петро Сорока зауважив, що додаткові угоди, у яких зазначено уже нову суму орендної плати, підприємці зобов'язані підписати, бо уже розпочався рік. Та підприємці вважають, що, підписавши документи, у них не залишиться жодних важелів впливу, і рішення дирекції щодо підвищення ціни орендної плати таким і залишиться. Тому укладати угоди не поспішають.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі – конфлікт між підприємцями і керівництвом ринку
11 січень, 2018, 00:50