Янукович хоче, щоб іноземцям стало легше всиновлювати українських дітей

Янукович хоче, щоб іноземцям стало легше всиновлювати українських дітей
Президент Віктор Янукович пропонує змінити правила усиновлення українських дітей іноземцями.

Він вніс у Верховну Раду законопроект про ратифікацію Україною Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міжнародного усиновлення, пише Коммерсантъ Украина.

У разі прийняття документа буде чітко регламентована процедура усиновлення та відстеження долі дитини за кордоном. Разом з тим супротивники ратифікації заявляють, що конвенція дозволить безперешкодно займатися торгівлею дітьми-сиротами.

Конвенція, учасниками якої зараз є 89 держав, була прийнята 29 травня 1993 року в Гаазі. Вона визначає вимоги до міждержавного усиновлення, повноваження центральних органів влади та акредитованих організацій у цій сфері, а також покладає на приймаючу державу зобов'язання всебічно охороняти її права і надавати за запитом країни, де народилася дитина, всю інформацію про її долю.

У разі ратифікації конвенції будуть внесені зміни в чинне законодавство - їх Віктор Янукович запропонував окремим законопроектом, зокрема, до Сімейного кодексу.

Пропонується визначити перелік організацій, які можуть займатися питаннями усиновлення та передачі дітей під опіку іноземців. Це виключно установи влади - органи опіки, служби у справах дітей, Мінсоцполітики або консульські представництва України за кордоном.

Збирати документи і представляти інтереси іноземних усиновлювачів без додаткової плати зможуть організації з держав-учасниць конвенції, а також з країн, з якими раніше були підписані договори про міждержавне усиновлення. Порядок видачі дозволів на таку діяльність іноземним агентствам повинен розробити Кабінет міністрів.

Серед іноземців першочергове право на усиновлення отримають громадяни країн-членів конвенції, держав, з якими раніше були підписані відповідні угоди, а також родичі самих дітей.

За словами уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленка, законопроекти про приєднання до конвенції неодноразово подавалися, починаючи з 2006 року, але відхилялися Радою.

«Противники ратифікації заявляли, що це нібито легалізує діяльність іноземних агентств, які беруть гроші за всиновлення. Але вони і так у нас працюють! Наприклад, у 2006 році їх було близько 300, а зараз близько 15. При цьому вони говорять, що надають послуги юриста або перекладача, а довести незаконність їх діяльності дуже важко», – каже Павленко.

У тексті законопроекту також прописані окремі пропозиції української сторони до тексту конвенції, які повинні бути схвалені її членами. Зокрема, Україна пропонує дозволяти виїзд дитини за кордон тільки після набуття чинності судового рішення про її усиновлення та давати дозвіл на діяльність іноземного агента на своїй території тільки в тому випадку, якщо він буде відслідковувати долю усиновленої дитини.

Юрій Павленко відзначає, що за останні шість років українці стали активніше всиновлювати дітей. Наприклад, у 2006 році громадяни інших країн усиновили близько 2500 дітей, а українці - всього близько 1000. У 2012 році ситуація кардинально змінилася - українцями усиновлено 2016 дітей, а іноземцями - близько 800. Слід зазначити, що найбільше українських дітей всиновлюють громадяни США, Італії, Іспанії, Франції та Ізраїлю.

Ініціативу президента підтримують не всі. Колишній омбудсмен Ніна Карпачова наполягає, що ратифікація конвенції "відкриє повні шлюзи для торгівлі українськими дітьми".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: діти
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І "розбирати" на "запчастини" європейцям стане легше...
Відповісти
ликбез по трансплантациям тут
http://morreth.livejournal.com/1891095.html

ситуация с усыновлением детей в Украине - чуть ли не единственный позитив, кстати.
Відповісти
и детские органы на пересадку не годятся ни фига.
Відповісти
Останні новини
Янукович хоче, щоб іноземцям стало легше всиновлювати українських дітей
16 січень, 2013, 09:59