Ігор Лапін: У нашій економіці стався збій, який має свою ціну

Ігор Лапін: У нашій економіці стався збій, який має свою ціну
«Сума збитків, заподіяних війною, буде вимірюватися мільярдами», - вважає народний депутат Ігор Лапін.

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112.UA». Разом із тим нардеп не може погодитися з тезою, що названа ЗМІ сума в 13 мільярдів є точною. Обрахувати шкоду можна лише тоді, коли ми зайдемо на тимчасово окуповані території.

«Є збитки, які на певний час можна було зафіксувати і приблизно порахувати. Назвемо їх фактичними. А є заподіяна шкода, вартість якої змінюється з часом, або її встановити неможливо. Наприклад, є екологічні збитки від підтоплення шахт. Вода, яка не відкачується з шахт, призводить до того, що вони затоплюються. І по своїм капілярам затоплюються не лише ті шахти, які зараз на окупованих територіях, а вода йде і на цю сторону. Не знаю чи мільярдами зможемо обрахувати ці екологічні ризики. Тому я погоджуюсь, що ці збитки не можуть бути обраховані до тих моментів, поки ми не зайдемо на окуповану територію», - сказав в ефірі Лапін.

Нагадаємо, що схожу думку про те, що реальну суму, на яку завдано збитків Донбасу внаслідок бойових дій, обрахувати не можливо, озвучував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Оскільки Ігор Лапін часто їздить в зону АТО та нещодавно повернувся звідти, то зауважив, що на території Донецької області в напрямку Ізюма дорогу підлатали, а на території Луганської області дорога гірша. Це означає, що з бюджету виділяються кошти на компенсацію фактичних збитків. «Якщо ми говоримо про дороги на території, яку ми контролюємо, то в нас зараз створений дорожній фонд. Туди кошти закладаються для всіх доріг регіону», - повідомив нардеп.

Також Ігор Лапін звернув увагу, що в нас є західні партнери, які були гарантами нашої територіальної цілісності, зокрема під час підписання Будапештського меморандуму. Вони мають теж співпрацювати з Україною і сприяти відшкодуванню збитків, які ми понесли. Якщо слідувати практиці попередніх воєн, то відшкодування лягає на країну-агресора. Очевидно, це справедливий підхід. І не треба забувати, наші збитки ще не лише фактичні втрати, це втрати низки підприємств, за рахунок яких йшли бюджетні наповнення з регіонів; це збитки для тих, хто купував нашу продукцію. Економіка працює циклічно, а в нашій ситуації стався збій, який теж має свою ціну.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
збій це коли всі депутати як один крадуть...всі судді і прокурори як один продажні. А все остальне фуфло....
Відповісти