Сума вражає! Повідомили, яких збитків Коломойський та Ко завдали «Приватбанку»

Сума вражає! Повідомили, яких збитків Коломойський та Ко завдали «Приватбанку»
Міжнародне розслідування детективного агентства Kroll підтвердило, що Приватбанк був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що призвело до нанесення банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд доларів.

Про це сказано в результатах розслідування, оприлюднених Національним банком України, - пише Insider.

Розслідування показало, що в банку до націоналізації, коли ним зокрема володіли олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, відбувалося виведення коштів, приховування джерел походження коштів, а також працювала тіньова банківська структура.

Зокрема, Kroll виявив чіткі ознаки того, що кредитні кошти Приватбанку було використано для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні й за кордоном на користь екс-акціонерів і груп афілійованих з ними осіб.

При цьому джерела походження коштів приховувалися.

"Механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів. Обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашає кредит, та початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів", - повідомляє Kroll.

Крім того, детективи виявили, що центральним елементом організованої махінації із кредитним портфелем і виведенням коштів були тіньова банківська структура усередині Приватбанку.

"Ця секретна структура забезпечувала проведення платежів та сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структури були залучені сотні працівників ПАТ "Приватбанк", - зазначається у повідомленні.

На думку детективів, тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб.

Під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувались для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування).

"Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело та справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтоорієнтованого банку. Банк залучав кошти українських та закордонних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування", - повідомляє Kroll.

Для того, щоб якомога довше приховувати значний ризик, що виник при кредитуванні пов'язаних осіб, Приватбанк неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто шляхом систематичної фальсифікації фінансової звітності колишнім менеджментом банку.

До націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5.5 млрд. дол. США.

Нацбанк заявляє про свою готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А біомаса буде і далі брати 500 грн і лизати укропу палкіна та коломойши.
Відповісти
А полішуки і далі будуть підтримувати Палиць, Констанкевичів, всіх тих УКРОПівських... які в них гроші вкрали, а тепер ними ж, по 200-500 грн. знову їх підкупають. Що за люди нетямущі? Але ж такими простіше керувати... За розум візьміться волиняки, очі відкрийте!!!
Відповісти
то ще бабло не кінчилось в цих чортових покупців гнилих душ?
ще не один ткачук чи козлюк продасться...
Відповісти
Останні новини
Сума вражає! Повідомили, яких збитків Коломойський та Ко завдали «Приватбанку»
16 січень, 2018, 17:48