Після перевірки лісівники з екологами «засумнівалися», чи зубрам підходить Волинь

Після перевірки лісівники з екологами «засумнівалися», чи зубрам підходить Волинь
Після двох днів обліку кількості зубрів на території Звірівського господарства у Волинській області нарахували лише 14 цих тварин.

Про це 17 січня під час прес-конференції повідомив в.о. начальника управління охорони навколишнього природнього середовища у Волинській області Олександр Романюк.
Раніше у Волинському управлінні лісового та мисливського господарства стверджували, що зубрів у звірівських лісах – більше двадцяти.

Нагадаємо, що на території державного підприємства «Звірівське мисливське господарство» проводився облік зубрів.

Його наказало провести Міністерство екології та природних ресурсів України після того, як на території лісу знайшли вбитого зубра.

Окрім того, ще раніше природоохоронці заявляли, що кількість зубрів на Волині зменшується.

ЩЕ НЕДОРАХУВАЛИ

Виконувач обов’язків начальника управління охорони навколишнього природнього середовища у Волинській області Олександр Романюк повідомив: результати перевірки кількості зубрів – не остаточні.

Підсумки ж підведуть найближчим часом. А у кінці лютого 2013 року стане відома кількість усіх мисливських тварин в області.

«На сьогодні за даними двохденного обліку було виявлено в 22 кварталі до 7 особин. Це було 15 числа, а 14 числа зафіксовано ще 5 особи в 36 кварталі. І одна особа молодняка станом на вчорашнє число. Облік ще продовжується», - зазначив Романюк.

А ЧИ ТРЕБА НАМ ЗУБР?

Начальник управління лісового господарства у Волинській області Богдан Колісник каже, що історично зубра на Волині ніколи не було. В лісах області до 18 століття мешкав лише лісовий бик – тур. Завозити зубрів на Волинь почали у 60 роках 20 століття.

«І вчені того часу, і сьогоднішній час показав, що завіз зубра на Волинь був науково необґрунтований. Але сьогодні ми маємо те, що маємо. Ми маємо проблему, що зубр може поволі зникнути з території Волинської області. Одні лісівники зубра не спасуть. Тому що охорона від браконьєрства і підкормка – це ще не значить, що зубр залишиться на Волині», - зазначає Колісник.

Лісівник каже, що для зубра повинне бути науково-обґрунтоване пояснення, яке б давало відповідь на питання: чи може тварина існувати в області і за яких умов.

«До 2000 року ніхто про зубра не згадував. Його фактично ніби то на Волині не існувало. Матеріали по зубру, інформація по зубру і облік почався з 2000 року. До 2000 ніхто не знає скільки його було і чи взагалі він був», - зазначив Колісник.

ПРОБЛЕМУ ПЕРЕКЛАДАЮТЬ НА НАУКОВЦІВ

Олександр Романюк каже, що свого часу був затверджений план дій щодо збереження зубра в Україні. На його основі була затверджена регіональна програма збереження тварини, завдання якої були виконанні.

Зі слів Колісника для ведення мисливського господарства, в тому числі підгодівлю всіх тварин, протягом минулого року було витрачено 3,2 мільйона гривень. Коштів не вистачає.

«Навіть по зросту зубр стає дрібнішим, бо є нехватка кормової бази. Тут або треба все повибивати і залишити тільки для зубрів. Це один варіант, або зубрів загнати в вольєр і кормити там. Тоді ми їх збережемо як вид», - додає начальник управління.

Чиновник каже, що нині потрібно надати пропозицію до Міністерства охорони навколишнього середовища, аби виділити гроші науковцям, щоб вони вивчили популяцію зубра і з’ясувати чи місце тут тварині узагалі.

Для цих досліджень треба 200 тисяч гривень. Олександр Романюк каже, що свого часу кошти навіть були передбачені, втім з незрозумілих причин не надійшли.

«Міністерство запланувало 200 тисяч гривень, але не знаю яким чином листом ці кошти було заблоковано», - каже чиновник.

«Будемо піднімати питання чи доцільно надалі проводити таку роботу і піднімати питання збільшення чисельності тварини. Зубр буде, але не знаємо скільки буде особин. Чи надалі розмножувати і чи витрачати великі кошти для його розмноження і популяції знаючи те, що у наших умовах не втримається», - каже Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якийсь партійний бонза завіз зубрів. Ще кенгуру треба довезти. Волинь не Америка.
Відповісти
Кенгуру взагалі то з Австралії, з Америки не треба завозити...в Америці проживають родичі зубрів - бізони...це так, до слова...Зубри здавна проживали на Волині і Україні, це місцевий представник флори лісостепової зони Європи(були навіть підвиди карпатські і кавказькі) їх як і багато інших тварин винищили істоти, погірше за тварин(вгадай які?)
Відповісти
А екологи часом не “засумнівались” , чи підходить Колісник Волині? Скоро в нас взагалі дичини не залишиться. За кордоном можна часто зустріти, як дикі звірі переходять дорогу, а в нас, скільки я тут живу, я такого не зустрічав.
Відповісти
Якось не так давно читав у місцевих ЗМІ, що зубри з Волині емігрували у великій кількості до Вінницької області!

У кого лише не питав, ніхто не помічав як вони переберались!

П.С. Таких як Колісник - скормити тим же зубрам! Яким треба бути, щоб таке казати, в той час, як біловезький підвид зубра з покон віків мешкав у наших змішаних лісах (частина Білорусії, схід Люблінського воєводства, а також Волинь)!
Відповісти
Колісник Волині теж не підходить, але хтось його тут держить. Може якраз ті зубри, які кудись зникли?
Відповісти
Клімчук Борис Петрович!
Відповісти
А qwerty часом не засумнівався, чи потрібен він сам комусь і екологи в т.ч. Якщо нерозбираєшся. не лізь без мила, бо там і застрянеш. Хто як не вони повинні в першу чергу відповідати за тварин. І де їх відповідальність?
Відповісти
А пан волинського вєводства, тобто Григоренко хай взагалі мігрує до поляків у воєводство. Зубри точно вільніше почуватимуться. Нахапав грошей з простих працівників і ще не облизався. Його згодувати зубрам або збудувати вольєр і показувати Григоренка відвідувачам.
Відповісти
Ахаха)) Друже, я навіть не знаю хто такий григоренков. ЦЕ РАЗ!
Екологи, кажеш, нехай розбираються? А ти завітай в управл. екології (держ.управл.охорони навк. серед.) на Бандери, 20. 4-5 поверхи. Подивись як люди працюють, що за люди, де вчились попитай! А тоді будеш ліпить тут свої коменти. ЦЕ ДВА!

В Польші можна полювати на Зубрів. Один зубр коштує 80 тис. злотих + податки. ОФІЦІЙНО!!! І зубрів там не меншає, а навпаки більшає. ЦЕ ТРИ!!!!

Якшо захочеш і маєш гроші, то певні "люди" можуть організувати тобі полювання на зубра за ... 150-200 тис. грн. ЦЕ ЧОТИРИ!!!

Так, задумайся, кого ти тут так яро захищаєш!!! Мабуть один з чєляді бАриса пєтровіЧя і бАгдана іванавіЧя...
Відповісти
Григоренко! Люди гинуть, старенькі не мають вдячності від держави, доживають хтозна як. А ти про зубрів. Ти розбираєшся в зубрах чи його обліку, як ведмідь у комп’ютерах, або Гончаров у зоопарку. Але гноїш нормальних людей. Ти як дУпутат міської ради підняв би свої сідушки й потурбувався б вирішитихоча б одну проблему в місті. А то скоро сам себе з’їси.
Відповісти
Челядь Колісника повилазила
Думаю зубри це така верхівка айзбергу, що кінчик голки. А от криша у нього серйозна- Клімчук
Тільки чув я, що київські журналісти почали під Колісника копати тож щастя і здоров'я і Коліснику і зубрам
Відповісти
Ну так. Якщо не проти Колісника - то челядь. Найлегше панове говорити, що лісники - козли, не знаючи як тим лісникам працюється. Хочете побачити,я к олені перебігають стежки і кабани підходять упритул - їдьте у Звірівське лісництво - там побачите. А Григоренко ще той. Чутно багато "гарних" відгуків про нього. У цій ситуації, як і в багатьох інших - загрібає жар чужими руками. А тут ще й шанс - конфлікт був з лісниками, можна й галас підняти. Він же і еколог, і жураналіст, тьху. Тіко щось про нього, як про журналіста стало відомо, що він у спілці журанлістів. Гріш-ціна такій спілці
Відповісти
зубри-не зубри, А КОЛІСНИК - ДАВНО МІЛЬЙОНЕР, ПРИ ЧОМУ ДОЛАРОВИЙ
Відповісти
Про щл базар? Про зубрів чи про Григоренка. Штатні тролі вирішили перевести стрілки з Колісника. Канули в лету наші з вами гроші. Ганьба Григоренку, що вчасно не прибрав Колісника. Зубри жили б у Звірові...
Відповісти
Погано рахувати гроші в чужій кишені. А ще гірше - заздрити. Заздрість по Біблії - один з найтяжчих гріхів. Що, на пиво сьогодні не маєш? Позич в мене.
Відповісти
ні,не заздрю. і на пиво в мене є, можеш не турбуватися. я підприємець, і питання в тому, що держслужбовець є мільйонером - і це ненормально, бо статки нажиті шляхом розподілу суспільних цінностей. чи, може він теж усе наколядував? і сина навчив теж гарно лісами розпоряджатись.
Відповісти
Чому ця новина не знайшла досі підтримки у журналістських колах? Як на мене - про це варто поговорити. http://akcenty.info/?id=1&items=3206
Відповісти
А ви почитайте розширені аналітичні статті в "Аверс прес" починаючи з 10.01.2013 року. Молодці колеги, професійно проводите журналістське розслідування.
Відповісти
"Навіть по зросту Колісник не стає з роками дрібнішим. Певно не відчуває недостатку кормової бази. Тут або треба все повибивати і залишити тільки для Колісників. Це один варіант, або Колісників загнати в вольєр і кормити там. Тоді ми їх збережемо як вид."
Відповісти
Колісник втратив нюх. Працює на державній посаді, а живе краще, ніж крупні капіталісти Фірташ чи Коломойський: з дачами, прислугами, охороною. І за все розраховується державним лісом і царським полюванням. До пори жбан воду носить...
Відповісти
Борисе Петровичу скиньте баласт або хаменіть його. Полетять листи щастя в Київ і буде клопіт
Відповісти
на все свій час, я просто не розумію, на що там дивится податкова міліція. просто я думаю що в Коелснікова зарплата то офіційна не сотні тисяч гривень, а от нехай би побачили який будинок у нього, заглянули на його рахуночки..Звідки алмази !!! а то все ліси по техеньку рубаємо, звірей відстрілюємо, а працівники господарства такі були перелякані коли до них завітали журналісти аверсу. так що там реально попахує горілим, просто це доказує що судочинства і справедливості і законості в україні не має! роблю що хочу якщо у мене є криша ....
Відповісти
Думаєте ми зубри такі дурні виходити з вольєра на свіжо висипаний перед ворітьми силос під приціли лісників та браконьєрів? Для чого понабудовували сотні гектарів вольєрів та мисливські вишки через кожні 100 м в заказниках і в Ківерцівському національному природному парку "Цуманська пуща"? Вже краще ми будемо недоїдати ніж спостерігати, як знищують наших побратимів на волі. Хто небудь, помстіться за нас! Смерть ворогам природи та Слава Україні!
Відповісти
Колісник втратив зв'язок з громадськістю. На 100% розвалена прес-група. Прийшла в групу одна одіозна особа і перепаскудила все, налаштувавши проти себе не тільки журналістський корпус області, а й усього управління. 17 січня на прес-конференції було роздано звернення «ні до кого», де це рябе чудо змішало з болотом журналіста і депутата міськради Сергія Григоренка. А ще була витягнута з інтернету і роздана журналістам примітивна фальшивка про те, яких успіхів в розведенні зубрів досягнуто в… Білорусії. З її приходом в Колісника стали мати журналістів за лохів. Ганьба Коліснику, який всіляко їй потурає. Пошкодує, але буде пізно.
Відповісти
Начальник завжди правий
Відповісти
Останні новини
Після перевірки лісівники з екологами «засумнівалися», чи зубрам підходить Волинь
17 січень, 2013, 16:13