На Волині оновлюються старі ікони

На Волині оновлюються старі ікони
У різних селах Іваничівщини місцеві жителі стають свідками дивовижного перетворення старовинних образів.

Про це з читачами газети Волинь-Нова у своїй публікації поділилася Алла Лісова, розповідаючи про диво яке сталося з іконами її матері Марії Пилипівни з села Млинище.

Як розповідає авторка, ще з дитинства вона запам’ятала дві великі ікони, які висіли над ліжком бабусі Ганни. Остання розповідала, що в 1928 році з ними, придбаними її батьками у місті Володимирі, вона йшла до шлюбу. Тому й берегла їх як велику сімейну цінність. У 1972 році бабусі не стало.

Оскільки часи були атеїстичні, то батьки-службовці, щоб уникнути пильного ока партактивістів, винесли ікони на горище.

"Мама вперше помітила зміни на лику Божої Матері 21 вересня, на Пречисту. Тоді подумала, що то так світло з вікна на неї падає, і не надала цьому великого значення. А на саме Різдво мама як глянула — то аж стрепенулася. Від колись тьмяних образів йшло дивовижне сяйво. Матір Божа з Дитям і заквітчане обрамлення навколо неї вабили яскравістю фарб і чіткістю зображення. Невидима чудотворна рука трохи менш торкнулася Христового образу. Сумнівів не було: старі ікони оновилися!", - зазначається у розповіді.

Як розповідає Лісова, у серпні 2010 року "Волинь-нова" розмістила її публікацію «У Завидові оновлюються ікони». Тоді про дивне явище повідомила місцева мешканка Галина Покиньборода. На прохання своєї землячки Дарії Пушкарської, котра мешкала у райцентрі, вона погодилася наглядати за її батьківською хатою, що стоїть по сусідству.

"Якось прийшла, щоб у черговий раз все передивитися. Заодно вирішила на стінах розвішати образи, які зберігалися в будиночку, але чомусь лежали в різних місцях. Серед них була старенька ікона Христа Спасителя. Рамка на ній потемніла й на кутках почала вже розвалюватися. У моїх руках почорнілий від часу образ Христа Спасителя враз засяяв різними барвами", - розповіла тоді Галина Іванівна.

Зовсім недавно на столі в своєї колеги Галини Ковалюк, яка працює в нововолинській міській газеті, Лісова випадково побачила фотографію: чоловік тримає в руках ікону Божої Матері, таку ж самісіньку, як у своєї матері.

Журналістка пригадала, що про оновлення цього образа в селі Кропивщина Іваничівського району писала ще в 2006 році. Побувавши у моєї мами у Млинищі, пані Галина підтвердила абсолютну схожість ікони. Тобто, з інтервалом у кілька років образи, очевидно, написані в той самий час або тим самим майстром, оновилися в різних куточках Іваничівщини.

В усіх випадках біля оновлених ікон відправили молебень, їх прикрасили рушниками, поставили в найбільш видних місцях.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.