На Тернопільщині викопали повстанський архів з грошима. ВІДЕО

На Тернопільщині викопали повстанський архів з грошима. ВІДЕО
Німецький бідон з українськими грошима і списками бійців УПА знайшли на Тернопільщині. Документи у дуже поганому стані, тож зараз в архівах працюють над їх оновленням.

Бідон зі списками бійців, описом їхнього життя та підпільною повстанською агітацією в лісі біля міста Чорткова відкопав місцевий колишній політв'язень Володимир Мармус, повідоми 19 січня телеканал ZIK.

Повстанський архів пенсіонер шукав за допомогою металошукача. На пошуки витратив три дні і на глибині 30 сантиметрів знайшов залізний німецький бідон. Подібний до радянського, в якому тримали молоко. Одна стінка бідону вже поіржавіла.

Пенсіонер привіз документи додому. Просушив і навіть частково посортував. А частину, яка була понищена, викинув.



У документах - дані про повстанців Теребовлянського і Гусятинського районів. Також у знахідці - українські карбованці, листівки, особисті листи і звіти - "протоколи" про життя окремих бійців.

Нині ці скарби в обласному державному архіві. Та оскільки тут застаріле обладнання, документи передадуть на експертизу у Хмельницький.

«Документи є дуже цінні за своїм змістом, але знову ж таки вони в дуже поганому стані, тому в принципі на них припадає ще дуже багато роботи. Фактично зараз ми не можемо надати до них доступ дослідникам. Ті документи, які не підлягають реставрації в наших умовах, ми вирішили передати в Хмельницький архів, у них є трошки краще обладнання», - розповів директор Державного архіву Тернопільської області Юрій Гумен.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бувший бендерівець знайшов свої архіви і знищив!
Відповісти
Останні новини
На Тернопільщині викопали повстанський архів з грошима. ВІДЕО
20 січень, 2013, 14:58