В барах та кафе можуть заборонити музику

В барах та кафе можуть заборонити музику
Цілковита тиша може настати у наших кафе, барах, ресторанах та на дискотеках, бо музика, що там лунає, – це інтелектуальна власність, і за неї слід платити.

У кафе, барах, ресторанах, магазинах і пляжах, на ковзанках і дискотеках та у будь-яких публічних місцях, де звучить музика, у вартість наданих послуг входить і те, що слухають відвідувачі. Це зветься «роялті», і це справді велетенський шмат грошей, за який в країні йде тиха війна, розповідає ТСН.

В ідеалі зібрані гроші мали б отримати ті, хто ці пісні пишуть і ті, хто виконують. Натомість до музичних авторів та виконавців гроші в Україні йдуть довгою дорогою – через руки тих, хто має, вибив чи відсудив офіційне право збирати роялті, далі – ще й тих, хто має право поширювати музику.

В Україні чомусь існують одразу 4-5 приватних організацій-конкурентів, які мають законне право ходити і вимагати у бізнесу і навіть держустанов сплати роялті. Але куди гроші йдуть далі – невідомо. Різні збирачі вказують пальцем один на одного.

Організацію, яка донедавна була єдиною вповноваженою збирати роялті по кафе, барах, ресторанах, суд нещодавно позбавив цього статусу. Тепер до коштів за музику мають доступ декілька організацій.

У Києві закладів, де звучить музика, кілька тисяч, сума роялті вимірюється мільйонами.

У Державній службі інтелектуальної власності запевняють, що платитимуть усі, «через сто років, після певної боротьби на ринку». Бо саме стільки до повного захисту інтелектуальної власності йшла Європа. Поки в Україні роялті платить всього 10% тих, хто користуються музикою. Але це найбагатші платники. Тож ніхто із збирачів роялті закриватися не збирається.

Ця історія дуже дратує закордонних зірок, які звикли чесно отримувати зароблене. Роялті для компанії «Комп мьюзік», що представляє музичні інтереси в Україні більшості закордонних виконавців та провідних українських, збирала та уповноважена організація, яку позбавили цього статусу. Тепер у кого гроші світових зірок невідомо.

«Вони (західні представники музіндустрії – ред.) слухають,що ми їм розповідаємо з круглими очима», - розповів директор ОО «Комп мьюзік» Олег Долінський.

Терпець в західних зірок поступово уривається. Чи означатиме це, що з українських публічних закладів зникне музика?

«Не можу сказати, зникне чи ні, але на іміджі країни ця проблема відбивається», - говорить представник Асоціації музичної індустрії України Ігнат Бережний.

Тож, поки діляться гроші, українці ризикують в публічних закладах чути не музику, а себе чи сусідів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: музика
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Согласен, за всё надо платить, но вот реально,если б деньги исполнителям шли, то нормально, а так быдлякам всяким, скорее всего, и жердяйским чиновникам.
Відповісти
Ой, который раз эта тема муссируется? И толку?
Відповісти
Останні новини
В барах та кафе можуть заборонити музику
21 січень, 2013, 12:01