«Рік провалу». Експерти назвали головні проблеми Луцька

«Рік провалу». Експерти назвали головні проблеми Луцька
Експерт «Волинського центру розвитку урядування» Сергій Григоренко (на фото) назвав головні «провали» міської влади Луцька у минулому році. Зокрема, це робота з Луцьким підприємством електротранспорту, відсутність співпраці з прилеглими селами, припинення роботи над створенням комунальних парковок тощо.

Про це йшлося 1 лютого під час круглого столу «Рік провалу».

Першим провалом він вважає роботу міськради з ЛПЕ. Мовляв, минулоріч не закупили для підприємства жодного тролейбуса. Значний резонанс викликала й ситуація із валідаторами, від яких просто відмовилися. Мовляв, ніякої нової системи обліку натомість не впроваджують, тому й годі говорити про якийсь підрахунок пільговиків чи пасажирів.

«Мільйон гривень просто викинули. Бо комусь не подобаються саме ті валідатори», - додав Григоренко. Окрім того, міська влада не оголошувала жодної стратегії розвитку ЛПЕ. Раніше планували максимально нарощувати тролейбусний парк, аби замінити маршрутки, натомість нині процес заморожений.

Григоренко зауважив, що «завалили» й питання співпраці зі селами. Адже навіть із населеними пунктами, де були попередні домовленості, перестали працювати. Наприклад, він пригадав, що ще будучи заступником міського голови попередньо домовлялися про співробітництво із Княгининком, де головою громади є висуванка «УКРОПУ».

Згадав Григоренко й проте, що у місті цього року не збудували жодної комунальної парковки та навіть не ввели в експлуатацію приготованих раніше проектів.

«Якщо у вас бракує власних ідей, запровадьте ці», - підсумував експерт.

Його колега Тарас Яковлев нагадав про кризу, яка фактично охопила ДКП «Луцьктепло».

«Кожного дня чуємо проблему, що заблоковані якісь рахунки на «Луцьктепло» і раз в місяць хтось героїчно цю проблему вирішує», - сказав експерт. Однак ніхто не говорить про комплексне вирішення проблеми підприємства, маючи на увазі борг перед підприємством «Тепелен».

«Я вважаю, що варто вже цю проблему обговорювати між керівництвом міста і цим підприємством», - додав Яковлев. Тобто треба говорити про те, як вирішити проблему системно, а не розблоковувати-заблоковувати рахунки.

Експерт пригадав і про програму «Безпечне місто» - на неї виділили вже чимало коштів із міського бюджету. Програма дала б можливість значно покращити ситуацію. Однак нині програму просто ігнорують.

Яковлев відзначив і негативну тенденцію у бюджеті міста, адже спостерігається зменшення частки видатків на інфраструктурні проекти. Протягом останніх 2 років сума сягала 250 мільйонів гривень, цього року лише 100. Відтак кошти на дороги, садки, ремонт лікарень тощо передбачені в недостатньому обсязі. Тож він закликав збільшити бюджет розвитку за рахунок залишкових коштів.

Також екс-заступник мера звернув увагу на недостатню реалізацію проектів із енергозбереження. Між тим, попри те, що раніше проукропівська більшість активно критикувала зростання тарифів, протягом минулого року послуги з теплопостачання дорожчали двічі, а ціну на воду цьогоріч піднімуть вже втретє, - каже експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
укропу пофігу проблеми міста, там одні маріонетки, яким палиця дає бабло і вони роблять, що він каже.
Відповісти