Волиняни мають можливість обстежитись у пересувному мамографі

Волиняни мають можливість обстежитись у пересувному мамографі
Волинь – єдина із західних областей України, що забезпечена пересувним мамографом – апаратом, за допомогою якого обстежують та виявляють паталогії молочних залоз у жінок.

Про це йшлося сьогодні, 2 лютого, під час прес-конференції у Волинському обласному онкологічному диспансері з нагоди Міжнародного дня боротьби з раком, - пише Волинська правда.

У структурі онкологічної захворюваності жіночого населення Волині частка злоякісних новоутворень молочної залози становить 18,3%.

Утім, проблема не лише у тому, що рак молочної залози – поширена на Волині хвороба, але й у тому, що її у волинянок часто виявляють на пізніх стадіях. Хоча вчасно виявлена та пролікована патологія молочних залоз веде до повного одужання жінки.

Завідувач рентгендіагностичним відділенням Волинського обласного онкологічного диспансеру Анатолій Самусь розповів, що заклад має три стаціонарних сучасних мамографи, а також пересувний. Ним виїжджають у районні центри та села. Підрахували що за рік приблизно 190–200 днів в рік мамограф – на виїздах. Тож вдається охопити приблизно 70–80 населених пунктів.

«До речі, у нас єдиний пересувний мамограф в західному регіоні України. Тому, аби ми його позичили, до нас звертаються з інших областей. Наприклад, було звернення мера Рівного», – розповів Анатолій Самусь.

За його словами, протягом останніх трьох років декілька мамографів з’явилися й у волинських райцентрах. Так, для прикладу, у 2016 – у Ковелі ,у 2017 – у Маневичах. Проте, нагальною проблема придбання такого апарату залишається у Володимир-Волинському, Камінь-Каширському, Горівському та інших райцентрах Волині.

Наразі ж лікарі констатують, що часто рак грудей виявляють надто пізно. Так, пізня діагностика раку молочної залози (третя і четверта стадії) становить 18,8%. Успіх же лікування злоякісних пухлин залежить саме від стадії, на якій виявлено хворобу. Відомо, що 90% пацієнтів, у яких рак діагностували на першій стадії живуть після лікування 10 і більше років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прямо таки один. А що тоді в першій поліклініці?
Відповісти
Останні новини
Волиняни мають можливість обстежитись у пересувному мамографі
02 лютий, 2018, 15:29