Ігор Лапін розповів, для чого закон щодо неплатників аліментів

Ігор Лапін розповів, для чого закон щодо неплатників аліментів
Ігор Лапін пояснив, чому законом довелось регулювати питання стягнення аліментів зі злісних неплатників.

Про це народний депутат розповів в прямому ефірі в «Темі Дня» на каналі «Нова Волинь».

«У 2017 році стягнули понад 2,4 млрд грн аліментів на користь понад 576 тис маленьких українців. Півмільйона дітей, а також їх годувальники матимуть захищеність. Загалом цей законопроект націлений на громадян, які не сплачують аліменти з особистих міркувань. Закон запроваджує нові засоби впливу на неплатників. Це, наприклад, тимчасове обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Законом на виконавця покладається обов’язок встановлювати таке обмеження без участі суду. Неплатників аліментів буде обмежено у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання», – зазначив депутат.

Також Ігор Лапін звернув увагу на те, що закон не ставить за мету залишити недобросовісних батьків без засобів заробітку чи нормального життя. Наприклад, тимчасове обмеження у праві користування транспортними засобами не буде застосовуватися, якщо кермування – основне джерело доходу. Або у випадку, якщо боржник військовий, чи у разі використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю.

Співавтор закону звернув увагу, що неплатники податків не можуть обмежувати права дітей. «Щодо того з батьків, хто не проживає з дитиною і має заборгованість зі сплати аліментів, він не зможе впливати на рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку. Обмеження будуть дійсні до повного погашення заборгованості».

Нардеп заявив, що в законі передбачено адміністративні стягнення для злісних неплатників, зокрема це суспільно корисні роботи, оплата з яких іде на сплату заборгованості. Такого роду «санкції» будуть застосовуватись до неплатників аліментів – борг яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Також передбачені випадки розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліменти. У таких випадках рішення щодо застосування обмежень визначатимуться окремо, враховуючи всі обставини.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України відкрило онлайн-реєстр осіб, які не сплачують аліменти понад 3 місяці. Перевірити наявність боржника – можна за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ігор Лапін розповів, для чого закон щодо неплатників аліментів
06 лютий, 2018, 13:02