Луцьк втрачає свою привабливість, – мистецтвознавець про Луцьк

Луцьк втрачає свою привабливість, – мистецтвознавець про Луцьк
Мистецтвознавець та реставратор Олена Романюк вважає, що нині у стінах пам’ятки архітектури «Музей бригідок» відбувається аж ніяк не реставрація. Натомість проблема міста у тому, що замість того, аби вирішувати проблеми глобально, над пам’ятками намагаються наводити «марафет».

Про це йшлося 9 лютого під час круглого столу щодо ситуації, яка склалася внаслідок проведення ремонтних робіт на пам’ятці національного значення «Монастир бригідок».

«Луцьк втрачає свою привабливість. Наше місто хворе, дуже хворе, бо ми втрачаємо історичні пам’ятки і таку прибуткову статтю, як туризм», – переконує мистецтвознавець. Тож, не менш важливою проблемою є й те, що замість вирішувати проблеми глобально, роблять тільки «марафетик», – зазначає вона.

Мистецтвознавець заперечила, що у приміщенні «Монастиря бригідок» відбувається реставрація – мовляв, аби її організовувати, треба провести глибоке наукове вивчення. Окрім того, реставрація має відбуватися із використанням тих матеріалів, із якого початково будувалося приміщення. Приміром, замість вапняку не можна використати гіпсокартон тощо. Натомість треба з’ясувати, для чого єпархія просила ці приміщення. Мовляв, є випадки, коли приміщення, колись передані єпархії, використані під ресторан тощо.

Окрім того, Романюк подивована тим, що і досі немає жодної думки, що будуть робити із приміщенням. Адже йдеться і про хостел, є ідея облаштування музею, чула вона і про співпрацю зі Стрілецьким братством, і про можливість облаштування школи іконопису. Адже якщо не пропрацювати питання, то все закінчиться тим, що в історичній будівлі таки буде хостел.

«Це не реставрація, я вас запевняю як фахівець. Це йде ремонт і спотворення вигляду», – додала вона.

Натомість, мовляв, озвучували й інформацію, що після тюрми там була музична школа, тож приміщення все одно не збереглося у вигляді тюрми. Тому, можливо, треба розглянути й можливість відновлення пам’ятки у первісному вигляді.

Насамкінець вона зауважила, що всі роблять спільну справу. Тому варто працювати, аби підключити гранти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і не знав, що Луцьк мав "привабливість"!
Відповісти
Луцьк сьогоднішній ніякого відношення до Луцька історичного не має.
Після війни Луцьк заселяє селянська цивілізація.
Відповісти
Останні новини
Луцьк втрачає свою привабливість, – мистецтвознавець про Луцьк
09 лютий, 2018, 13:01