Хостел, музей чи школа іконописців: у Луцьку обговорили проблеми національної пам'ятки

Хостел, музей чи школа іконописців: у Луцьку обговорили проблеми національної пам'ятки
У Луцьку відбувся круглий стіл, на якому обговорили ситуацію, яка склалася внаслідок проведення ремонтних робіт на пам’ятці національного значення «Монастир бригідок». Думки учасників обговорення розділилися – у Єпархії кажуть, що роботи здійснюють на основі документів, натомість місцеві краєзнавці, мистецтвознавці та активісти кажуть, що те, що відбувається у будівлі, не схоже на реставрацію.

Захід відбувся 9 лютого

На початку депутат Павло Данильчук пригадав про проблему - реконструкцію історичної пам'ятки національного значення «Монастир бригідок», де була розміщена Луцька тюрма. Там провели низку робіт, аби згодом облаштувати хостел. Однак після «реставрації» келії змінили вигляд, тож місто може втратити свою історичну пам'ять. Данильчук зауважив, що є зацікавленість, аби місто відновлювала свої історичні пам'ятки, а не навпаки – втрачало їх. Тож там можна було б зробити, наприклад, музей.

Начальник управління архітектури та містобудування Леонід Герасимюк зауважив, що його відомство не видає містобудівних умов. Адже йдеться про пам'ятку національного значення. Тому будь-які роботи мають здійснювати згідно проекту реставрації розробленої на основі цього завдання.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Петро Троневич повідомив, що нагляд має здійснювати автор проекту. Його погодили у Міністерстві культури, тож тепер претензій до органів охорони культурної спадщини не має бути, адже вони не мають відповідних повноважень. Водночас він зауважив: дуже добре, що з іншого боку будівлі облаштований меморіал жертвам з Луцької тюрми.

Водночас він зауважив, що під час робіт пам'ятці не нанесли шкоди.

«Я не бачив, щоб там якась наруга здійснювалася, якісь НКВДисти, чи камери. Це все слова», - сказав Троневич. Мовляв, після тюрми у приміщенні було чимало змін, бо там було музичне училище. Ідею ж щодо створення закладу-музею він підтримав, як і створення у частині приміщення Школи сучасного іконопису Волині.

«Ми зустрічалися із Владикою Михаїлом, ознайомлювати його і отримали від нього розуміння і підтримку. Фактично ми отримали усний дозвіл», - додав Троневич.

Однак мистецтвознавець та реставратор Олена Романюк вважає, що роботи на території пам'ятки далеко не реставраційні. Обурила її інформація, що знайдені у приміщенні фрески «покриють лаком» - мовляв, це аж ніяк не реставрація. Найважливішим же є нарешті визначитися, що достеменно зроблять на території пам'ятки.

Представник Інституту національної памяті у луцьку Леся Бондарук розповіла, як на територію монастиря не змогли потрапити на місце розстрілу, аби здійснювати дослідження. Відомо їй і про випадки, коли жінок, які приїжджали туди помолитися із іншої області, не впустили на територію – мовляв, нічого тут робити жінкам, бо тут чоловічий монастир.

Однак інженер з технагляду за спорудами Волинської єпархії Української православної церкви Київського партіархату Надія Мироненко запевнила, що всі документи в порядку, а інформація, яку поширюють у ЗМІ - наклепи. Згодом вона озвучила, що у відновлених кімнатах зроблять хостел для паломників.

А юристконсульт Волинської єпархії УПЦ КП Юлія Спіріна вважає, що продовжується безпідставне цькування. Адже всі роботи ведуть «у строгій відповідності із законодавством». Мовляв, якщо говорять по незаконність якихось розпоряджень, то варто їх оскаржувати в суді. Однак цього ніхто не робить.

Опісля Краєзнавець Ігор Левчук заявив, що роботи ведуться без низки необхідних на те дозволів, тобто фактично незаконно та мали б бути вже давно призупинені. Окрім того, на його думку, немає обгрунтованості щодо видачі єпархії такої кількості приміщень. Звернув увагу Левчук і на вигляд реставрації – у приміщення встановлювали пластикові вікна, що аж ніяк не є реставрацією.

Левчук вважає, що облаштування хостелу у такому місті - наруга над пам'яттю загиблих. Тому він пропонував звернутися до голови ОДА з пропозицією створення ініціативної групи, яка б працювала б над можливістю створення музею. Герасимюк також запропонував перевірити, чи відповідають роботи проекту.

Зрештою Данильчук зауважив, що доцільно буде організувати ініціативу щодо створення музею, поки є можливість зберегти пам'ятку хоч частково.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Хостел, музей чи школа іконописців: у Луцьку обговорили проблеми національної пам'ятки
09 лютий, 2018, 14:33