Волинське ноу-хау: п’яних водіїв карають громадським осудом

Волинське ноу-хау: п’яних водіїв карають громадським осудом
Упродовж 2017 року Горохівський районний суд вніс до Єдиного реєстру судових рішень 130 постанов за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами у стані сп’яніння).

Про це повідомляє Громадське. Волинь.

Ці справи розглядали два судді: Галина Адамчук та Володимир Чонка. З усієї кількості постанов покарання у вигляді штрафу та тимчасового позбавлення водійських прав порушникам присудили лише у 59 випадках. А це 45% усіх порушників.

27% любителів кермувати під градусом передали на поруки трудовим колективам. Частина з них працює водіями. Серед колективів, які брали на поруки порушників – переважно фізичні особи підприємці, або ж фермерські господарства. «Відмазували» своїх також Центральна районна лікарня, будинок культури «Просвіта», Горохівська автошкола.

Оскільки суд передав право трудовим колективам застосувати до порушників заходи громадського впливу і зобов’язав проінформувати про них в 10 денний термін, то журналісти надіслали на ім’я голови суду відповідний запит. Горохівський районний суд відповів відверто. До більшості з порушників застосували міру покарання «громадський осуд».

Отже, голова суду Галина Адамчук aдмінстягнення застосувала до 23 порушників, 18 відпустила на поруки за заявами трудових колективів, одного – під нагляд матері, один з порушників помер, 4 постанови суддя повернула поліції на доопрацювання, в одному з випадків прийняла рішення про відсутність правопорушення, до трьох порушників застосувала усне зауваження.

Суддя Володимир Чонка покарав штрафом та тимчасовим позбавленням водійських прав 36 порушників, 17 передав на поруки трудовим колективам, 10 справ закрив висновком про відсутність порушення (в одній з них п’яний правопорушник наїхав на клумбу і втік з місця події), 9 – за малозначністю, 5 постанов повернув поліції на доопрацювання, а у 4 випадках збігли строки притягнення до відповідальності.

Оскільки підвищення розмірів штрафів не дало бажаного результату, Закон знову змінюватимуть. У Верховній раді України зареєстровано законопроект, який передбачає покарання не за перший/другий раз, а за кількість алкоголю в крові.

Від 0,2 до 0,5 проміле – 10 200 гривень
0,5-1 проміле – 10 200 гривень + позбавлення прав на рік
За 1-2 проміле алкоголю у крові доведеться сплатити штраф у 20400 гривень, а також порушника буде позбавлено водійських прав терміном на 3 роки.
Понад 2 проміле у крові – штраф 40 800 гривень та позбавлення прав терміном на 3 роки.

Окрім того, планують внести зміни до статті 21 (Передача матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації або трудового колективу) та статті 22 (Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності порушення) Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачити, що положення цих статей кодексу не поширюються на деякі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зокрема, й керування транспортним засобом у нетверезому стані.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинське ноу-хау: п’яних водіїв карають громадським осудом
14 лютий, 2018, 07:07