«Складали заново», - лікар про порятунок лучанки, яка впала з 8 поверху

«Складали заново», - лікар про порятунок лучанки, яка впала з 8 поверху
Щодня у травмпункт Луцької міської клінічної лікарні звертається до півсотні травмованих, з них - половина з переломами.

Є випадки, коли лікарям ортопедам-травматологам доводиться, у буквальному сенсі, складати людей заново, - йдеться у повідомленні на сторінці медичної установи у соціальній мережі Facebook.

Про один такий випадок розповів лікар ортопед-травматолог лікарні Микола Пемпко. У червні минулого року швидка медична допомога привезла36-річну жінку, яка отримала множинну травму у результаті падіння з висоти 8 поверху.

Були терміново зроблені необхідні обстеження і проведені життєзберігаючі операції. Це дуже складний випадок, бо з такими травмами мало хто виживає. Там була закрита черепно-мозкова травма, травма грудної клітки з масивним забоєм легень, множинні переломи ребер зліва і справа, закрита хребетно-спинальна травма, злами поперекових хребців, перелом лопатки, перелом кісток тазу з порушенням тазового кільця, зламковий перелом шийки лівої стегнової кістки, відкриті переломи обох стегон, переломи п’яток у ділянці стопи. В черевній порожнині набирались кров і повітря.

Лікарями - травматологами протягом місяця перебування пацієнтки у відділенні було зроблено 11 операцій. При цьому застосовували метод фіксації переломів апаратом зовнішньої фіксації. Це нова методика, яку почали застосовувати десь приблизно 5 років тому, - каже Пемпко.

Таким способом перелом можна зафіксувати буквально за 10 хвилин спеціальним стержнем через зовнішні розрізи. При цьому зменшуються кровотеча і болі. Бувають випадки, що хворі починають ходити з цими стержнями. При застосуванні методу смертність від тяжких травм зменшилася вдвічі. Тобто, це є один із протишокових заходів, а коли стан стабілізується - стержень виймається. Зараз жінка проходить реабілітацію. Переломи зростаються, вона вже може стояти, сидіти, трошки ходить. Наразі їй потрібна ще й психологічна реабілітація.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Складали заново», - лікар про порятунок лучанки, яка впала з 8 поверху
16 лютий, 2018, 07:04