Волинський адвокат розповів, чому поліцейські не мають перевіряти авто на «бляхах»

Волинський адвокат розповів, чому поліцейські не мають перевіряти авто на «бляхах»
Поліцейські не мають пава перевіряти автомобілі на іноземній реєстрації, оскільки перевірка належить до повноважень митниці.

Про це розповів волинський адвокат Андрій Лукашук, йдеться у публікації на "Волинь24".

За словами Лукашука, законодавством визначено, що «тимчасове ввезення транспортних засобів дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб терміном до одного року», що і відбувається нині. Іноземець завозить авто та через рік зобов’язаний його вивезти. Українці, у свою чергу, протягом року користуються транспортним засобом.

За перевищення встановленого терміну перебування транспортного засобу на іноземній реєстрації на території України є лише штраф від 10 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж від 170 гривень до 8500 гривень, зазначив адвокат.

"Однак працівники поліції не мають права перевіряти авто, оскільки це - повноваження митниці. Наприклад, якщо такий автомобіль затримали через аварію або інше правопорушення, тоді правоохоронці можуть зробити запит до митниці, і з'ясувати, коли цей автомобіль заїхав на територію України", - сказав Лукашук.

Якщо ж є порушення, митниця може притягнути до адміністративної відповідальності, тобто накласти штраф і зобов'язати вивезти цей автомобіль.

"Просто зупинити та вилучити транспортний засіб на штрафмайданчик з метою перевірки поліцейські не мають права", - наголосив адвокат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Почитайте рішення Конституційного суду. Там все чітко і ясно написано. Або якщо вже пишете "юридичну консультацію", то робіть посилання на норму Закону. Слова Адвоката - це його окрема думка.
Відповісти
Понабирають цих адвокатів.... Е постанова Кабміну № 1102 від 17.12.2008 року. Діюча. Називається "Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання ТЗ на спеціальних майданчиках і стоянках" Передбачає випадки доставлення авто на штрафмайданчики. І по барабану які номера, хоть Ямайки, доставляти можуть всіх у встановлених випадках .
Відповісти
Адвокат за сало вивчений
Відповісти
краще б розказав їм що вони не мають права збивати людей і порушувати пдр)
тих консультантів розвелось, і кожне консультує як легально порушити закон)) генії
Відповісти
ми йдем в европу чи в хуйропу!полішуки міняйте ментальність!якщо машина на другій реестраціі це власність другоі краіни!хочете грошей в бюджет давно можна було зробити доступне розмитнення ,і полетілиб гроші в бюджет!алеж хтось не може наістись!!!дика краіна!!
Відповісти
Не дай Боже щоб такий адвокат інтереси представляв... З таким адвокатом і прокурора не потрібно!
Відповісти
Та це типовий адвокат- барига, який, напевне, і сам підзаробляє, на машинках- бляхах, розказуючи що це чесно і легально... бо рормальний правник говорив би і посилався на певні норми законодавства. Згідно Стамбульської конвенції, керувати авто, яке є не резидентом України, може тільки нерезидент, який заїхав на ньому, без передачі такого права іншим особам!!!
Відповісти
Він справді адвокат?! Корочку, мабуть, за 5000 дол купляв у відомих вже персонажів?
Стамбульська конвенція, як і Митний кодекс, прямо забороняють передачу авто, ввезеного нерезидентом - резиденту.
Всі бляхарі порушники. Навіть ті, хто вписав себе у техпаспорт, засвідчивши тим, що він є власник авто, але у такому випадку, згідно Митного кодексу, він зобов"язаний в 10 денний термін або поставити авто на облік в Україні, або вивезти.
Єдине, чим прикриваються бляхарі, це переліком документів, які має право поліція перевірити, в тому переліку дійсно відстутні документи про тимчасове ввезення.
АЛЕ!!! Поліція, згідно із Законом Про поліцію - регулює дорожній рух та здійснює контроль за дотриманням Правил дорожнього рухуйого учасниками та за правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі.
І тому фактично поліція має право перевірити правомірність експлуатації авто на бляхах - тобто, вияснити, на підставі чого відбувається експлуатація і чи вона законна? Найцікавіше, що згідно загальної практики, саме водій у цьому випадку повинен довести, що експлуатує авто правомірно.
Довести цього не зможе жодна бляха, тому неправомірна експлуатація призводить до штрафмайданчику із повідомленням про порушення митницю. Ця співпраця митниці і поліції теж чітко прописана в Митному кодексі і Законі про поліцію.
Тому, поліції просто потрібно виконувати свою РОБОТУ і відправляти бляхарів на штрафмайданчик.

Відповісти
Останні новини
Волинський адвокат розповів, чому поліцейські не мають перевіряти авто на «бляхах»
22 лютий, 2018, 17:04