Невигадані історії: у Шацьку рили котлован і знайшли срібний скарб

Невигадані історії: у Шацьку рили котлован і знайшли срібний скарб
Під час риття котловану для будівництва аптеки в Шацьку виявили скриню зі срібним скарбом.

Про це пише Район. Шацьк.

На початку 60-х років минулого століття, коли після війни потрохи почало відновлюватися господарство, в Шацьку виникла нагальна потреба в будівництві аптеки. Влада і місцеве керівництво вирішили будувати приміщення силами комунгоспу.

Архітектор вибрав місце на куті вулиць Шковороди і Леніна (зараз Незалежності). Розмітив, згідно з проектом, місце, і комунальники приступили до риття котловану під майбутню аптеку, яку планували побудувати з цегли. Копали глибше, ніж звичайно, адже цегляна будівля важча, як дерев'яна, а тому і фундамент мав бути міцнішим. Коли працівники прокопали частину траншеї, то в одному місці на глибині півметра лопата одного з них дзенькнула об залізо.

Одразу всі зібралися докупи, а через трохи побачили в землі поверхню невеликої скрині, кованої залізом. В усіх відняло мову.

Доки ту скриню обкопували і виймали, прийшов директор. Це був вірменин, офіцер-фронтовик з багатьма нагородами. Обдивившись знахідку, побачили, що скриня замкнена на вбудований всередину замок, і зрозуміли, що відкрити її буде нелегко.

«Віднесіть скриню до мене в кабінет», – дав розпорядження керівник.

Робітники так і зробили і відразу повернулися до роботи. За декілька днів з Любомля приїхали міліціонери і стали всіх допитувати. Робітники про все розповіли з подробицями. Потім дійшла черга і до директора. Той спокійним тоном відповів, що коли вони з ковалем відкрили ту скриню, то виявили в ній тільки іржавий посуд. Його директор начебто викинув разом із скринею на смітник. Коли слідчі попросили показати місце, то керівник їх туди привів. Дійсно, скриня там валялася, проте ніякого посуду не було.

«Може, то піонери забрали на брухт», – не розгубився директор.

Йому як партійному чиновнику слідчі повірили на слово. Після цього про знайдену в землі скриню всі забули.

Тільки згодом підпилий коваль проговорився знайомому, що у скрині був не іржавий посуд, а неймовірної краси срібний сервіз. З красивим гравіруванням і гербовими вензелями - мабуть, належав іменитим дворянам. Можливо, в скрині ще щось було, проте директор виставив коваля за двері, а сам замкнувся в кабінеті.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Невигадані історії: у Шацьку рили котлован і знайшли срібний скарб
23 лютий, 2018, 08:04