Як у Луцьку гуляли Старий Новий рік

Як у Луцьку гуляли Старий Новий рік
Старий Новий рік в обласному центрі Волині відзначили етно-фестивалем «Різдво у Луцьку» – усі, кого не злякала погода, прийшли веселитись 14 січня на Театральний майдан.

Людно в центрі Луцька було впродовж усього дня. Зранку на площі розпочався Різдвяний ярмарок. Тут можна було не тільки щось придбати, а й випити, й закусити.

Свої національні традиції презентували національно-культурні товариства Польщі, Росії й Чехії. Співали пісень, пригощали напоями та наїдками.

На майдані проходив регіональний конкурс медоварів «Питні меди 2012», усі охочі могли не лише придбати мед і медові напої, а й продегустувати їх.

Цього дня члени організації «Пласт» передали луцькій мерії Віфлеємський вогонь. Його приймав перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Після цього в центрі Луцька запалили велику свічу, яку виготовили представники братства бджолярів Волині.

У програмі фестивалю також було святково-обрядове дійство «Віншуємо з Колядою», у якому взяли участь близько 50 фольклорних колективів з Білорусі та Польщі, Київщини, Чернігівщини, Дніпропетровщини, Львівщини і, звісно, Волині.

У рамках етно-фестивалю «Різдво у Луцьку» також відбувся конкурс на кращу різдвяну атрибутику. Перемогу здобула шопка, зроблена колективом гімназії № 18 міста Луцька. Друге місце – різдвяна зірка, виготовлена фольклорним колективом з Дніпропетровщини. Третє місце – шопка від колективу ЗОШ № 17 міста Луцька.

Пізніше розпочалася громадська акція «Спільна коляда», під час якої лунали різдвяні вітання від представників влади. Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що «саме Різдвяні свята об’єднують усіх нас у велику християнську родину».

Привітали присутніх і голова обласної ради Володимир Войтович, Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Марек Мартінек та експерт Ради Європи з питань культури Олександр Буценко.

Потому представники влади разом з колективом «Чачка» спільно виконали колядку «Нова радість стала».

Під час дійства відбулася й акція «Під Різдвяною зорею» – тут були і перебиранці, і дівоча та парубоча Маланка, конкурс на кращого Василя.

А у Палаці культури міста Луцька протягом дня тривала благодійна акція «З Різдвом у серці» – для онкохворих діток збирали гроші.

Етно-фестиваль «Різдво у Луцьку» продовжиться й у неділю, 15 січня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
колоритно було сьогодні в Луцьку))
Відповісти
дуже хороший фотозвіт))))
Відповісти
Останні новини
Як у Луцьку гуляли Старий Новий рік
14 січень, 2012, 21:38