У Луцьку назвали найпоширеніші порушення прав адвокатів

У Луцьку назвали найпоширеніші порушення прав адвокатів
Волинські адвокати заявили про порушення їхніх прав правоохоронцями та посадовими особами, протиправні затримання та переслідування.

Про це йшлося 2 березня під час круглого столу за участю адвокатів області.

Член Ради адвокатів Волинської області Світлана Комар розповіла, що до них неодноразово надходили звернення щодо порушень гарантій адвокатської діяльності, передбачених законом.

Мова йде про незаконні затримання адвокатів, протиправне тримання їх під вартою, переслідування через виконання своїх професійних обов’язків, масові скарги з боку посадовців на адвокатів через особисті конфлікти з метою арешту, обшуки та вилучення майна без відповідних на те дозволів, травмування при затриманні та ненадання після цього відповідної медичної допомоги.

Заступник голови Ради адвокатів Волинської області, адвокат Олег Усаченко назвав і іншого роду порушення прав адвокатів, з якими ті повсякчас стикаються.

Це, по-перше, затримання відповіді на адвокатські запити. Це стосується організацій, керівників підприємств та правоохоронних органів.

Відповідно до закону, це треба зробити протягом 5 днів, однак, як запевнив Усаченко, добре, якщо відповідь надійде хоча б за 10 днів. У разі, коли підготовка відповіді потребує обробки великої кількості інформації, це можна зробити протягом 20 днів, однак ці вимоги зазвичай ігнорують.

По-друге, затребувані дані не надають у повному обсязі або взагалі надсилають не ту інформацію, яку просили.

По-третє, часто замість відповіді надсилають питання, для чого адвокату ця інформація та яким чином вона знадобиться у його справі.

По-четверте, часто правоохоронці повідомляють, що запитувана інформація має обмежений доступ і розголошенню не підлягає. «Ніколи адвокати не просять розкрити державної таємниці», - наголосив Усаченко, назвавши звернення адвокатів «невинними запитами».

«Правоохоронний орган, який так чинить, руйнує право на законність. На мою думку, такі порушення свідчать більше не про якусь необізнаність, відсутність фаховості у працівників правоохоронних органів. На мою думку, це говорить лише про одне, що один чи два рази попередньо такі порушення сходили з рук тим особам, які допускали ці порушення, на них не було належної реакції ані з боку адвокатської спільноти, ані з боку вищестоящого керівництва цих правоохоронних органів, і тому деякі люди вважають, що можна чинити так надалі. Безнаказанність породжує вседозволеність», - сказав адвокат.

Також він зауважив, що часто у поданні до суду не згадується, що затриманий є адвокатом, хоча це важливо, бо для адвокатів діє особливий порядок затримання та притягнення до відповідальності.

Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Єлов повідомив, що омбудсмен подаватиме звернення у парламент про порушення прав адвокатів.

Голова Луцького міськрайонного суду Волинської області Михайло Квятковський поінформував, що судді готові приймати звернення про незаконні затримання навіть у вихідні. Натомість заступник начальника слідчого управління волинської поліції Андрій Литвин пообіцяв, що забезпечить, аби у суддів не було такої потреби.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заворушились хабарники. А де, бля, сракопуд? Сидить вже, чи далі "захищає" бандитів і злодіїв? Виродок, мавпа, жертва аборту.
Відповісти
Адвокати нездатні захистити свої права це слизняки і посміховище!!!!! Як у такому разі вони зможуть захистити права інших??? Видать за принципом взяв бабло і тікай!!
Відповісти