Ціна питання - 1,5 мільйона гривень: на Волині будують приміщення для унікального човна

Ціна питання - 1,5 мільйона гривень: на Волині будують приміщення для унікального човна
Аби врятувати знайдений на Волині унікальний човен-довбанку для нього добудують краєзнавчий музей у Маневичах.

Про це інформує Волинська фундація на сторінці у Facebook.

«Я можу гарантувати, що у листопаді 2018 року буде добудований краєзнавчий музей для розміщення човна-довбанки», - про це заявив голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк під час візиту до нього журналістів та громадських активістів 7 березня.

Відтак, у Маневичах планують збудувати нову будівлю біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку. Чиновник повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйони гривень.

Нині ж унікальна знахідка історії уже третій рік зберігається в ангарі у приватного підприємця.

Нагадаємо, що човна-довбанку знайшли у серпні 2015 року в урочищі Гострий Кут, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району.

Хоча за цей період, каже директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, вдалося провести науковий обіг експонату: довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см. Науковці вважають, що деревина, з якої зробили човна, важила від 20 до 30 тон. Визначають зараз і швидкість, з якою рухалось судно.

Щодо віку човна, за словами краєзнавця, перший радіовуглецевий аналіз показав 1350 рік. «Встановлювали, що і 1236, і 1254. Проте, коли ж знову приїздили науковці з Києва, під час круглого столу ми дійшли згоди, що така деревина може поводитися із тисячолітньою історією. Тобто це Київська Русь, а можливо трішки пізніше», - додав Хомич.

Але лише тоді, коли буде адаптоване приміщення під човен, можна буде провести ґрунтовне дослідження, - переконаний директор Маневицького краєзнавчого музею.

На сьогодні туристам немає доступу до унікального човна-довбанки. У ангарі на пилорамі екскурсію не проведеш, тим більше небайдужий підприємець погоджувався прийняти у себе експонат лише на кілька місяців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чого так дорого?
Відповісти
Там за машину для вивозу сміття немає чим розрахуватися... Пів Луцька засрано
Відповісти
Необхідно провести додаткову експертизу щодо розроблення проектно-кошторисної документації... нинішня ціна на розроблення її документаціїї в 72 тисячі гривень занадто велика... тим паче накриття для човна в 1,5 млн. грн.
Відповісти
Останні новини
Ціна питання - 1,5 мільйона гривень: на Волині будують приміщення для унікального човна
09 березень, 2018, 17:20