Як на Волинь потрапила робота Пікассо: подробиці. ВІДЕО

Як на Волинь потрапила робота Пікассо: подробиці. ВІДЕО
Рівнянин, який намагався провести через волинську ділянку українсько-польського кордону ліногравюру Пабло Пікассо, каже, що купив її в Польщі.

Нагадаємо, що 27 січня на Волині прикордонники Луцького загону та митники виявили твори мистецтва. Згодом стало відомо, що серед них є Ліногравюра Пабло Пікассо «Жінка в кольє» 1962 року.

Найімовірніше, картина залишиться в Україні, пише ТСН.

Прикордонники знали, що водій вантажного автомобіля «Рено» може незаконно провозити предмети мистецтва.

«В кабіні у спальнику, загорнуті у папір і плівку, знаходилося всього 6 предметів мистецтва, про два з яких водій, нібито, забув», - розповів керівник прес-служби Луцького загону прикордонного контролю Олег Личковський.

Як з'ясувалося згодом, чоловік, так би мовити, «забув» задекларувати якраз найцінніші полотна: оригінальний пейзаж відомого в Європі театрального художника Григорія Пожидаєва і ліногравюру Пабло Пікассо з автографом іспанського художника.

Оригінальність відбитку картини «Жінка в кольє» засвідчує Сертифікат художнього аукціону в Цюріху. Автентичність твору підтвердила і мистецька експертиза.

«Лінорит в прекрасному збереженні, один з перших відбитків, там дуже такий граційний, дуже віртуозний підпис Пікассо», – переконує мистецтвознавець Зоя Навроцька.

32-річний водій вантажівки «Рено», який мешкає в Рівному, пояснив, що полотна йому не належать. Він придбав їх на аукціоні в Польщі за дорученням свого роботодавця. Проте, слідчі сумніваються, чи доручив би навіть колекціонер-любитель таку справу професіоналу-далекобійнику.

«Встановлюється, чи справді він придбав їх у Польщі, і друга версія: можливо і картини були викрадені в якійсь європейській приватній колекції», – розповів речник УСБУ у Волинській області Михайло Баранов.

Якщо навіть факт купівлі підтвердиться, твори все одно конфіскують, тому Україна має шанс отримати у власність першу картину найдорожчого у світі художника.

Скільки сьогодні коштують вилучені полотна волинських музейників цікавить не особливо. Для них важлива культурна цінність творів. Тому дуже сподіваються, що мистецькі раритети поповнять колекцію місцевого Художнього музею.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ну що навроцька може сказати про Пікассо?
Відповісти