Cьогодні у Вікіпедії день народження

Cьогодні у Вікіпедії день народження
Сьогодні відзначають день створення вільної енциклопедії Вікіпедія.

15 січня 2001-го, просидівши 5 днів в «інкубаторі» – в Нупедії – стала доступною перша версія Вікіпедії. Про це пише Nbnews.

Вікіпедія (англ. Wikipedia) – вільна загальнодоступна багатомовна універсальна інтернет-енциклопедія. Розташована на інтернет-сайті http://www.wikipedia.org/.

Власник сайту – американська некомерційна організація «Фонд Вікімедіа», що має 19 регіональних представництв.

Назва енциклопедії утворена від англійських слів wiki (вікі, технологія, що лежить в основі функціонування сайту; в свою чергу запозичене з гавайської мови, в якій вона має значення «швидко») і encyclopedia (енциклопедія).

Головною особливістю інтернет-енциклопедії Вікіпедія (завдяки технології wiki, що лежить в основі функціонування сайту) є те, що створювати і редагувати її статті може, у принципі, кожен користувач інтернету, причому в абсолютній більшості випадків навіть без реєстрації на сайті енциклопедії.

Всі внесені такими добровольцями в будь-яку статтю цієї енциклопедії зміни негайно стають помітними всім відвідувачам сайту.

Вікіпедію створюють багато добровольців з усього світу 282 світовими мовами.

Вона містить понад 20 мільйонів статей. Інтернет-сайт Вікіпедії є п'ятим за відвідуваністю сайтом у світі – його відвідують 400 мільйонів осіб на місяць.

Запущена в січні 2001 року Джиммі Уейлсом і Ларрі Сенгер Вікіпедія зараз є найбільшим і найбільш популярним довідником в Інтернеті.

За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією, яка існувала в історії людства.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Cьогодні у Вікіпедії день народження
15 січень, 2012, 16:15