Новий вид шахрайства чи не такий уже і новий?

Новий вид шахрайства чи не такий уже і новий?
Безкоштовний соціальний проект «ПРАВОВИЙ ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ З ІВАНОМ ПАНАСЮКОМ»

Покуди чиновники у високих владних кабінетах та депутати у ВР зволікають із прийняттям законодавства, що дало б можливість вирішити проблему на так званих «євро бляхах» нечисті на руку шахраї придумують все нові і нові схеми, як на цьому поживитися.

Справа в тому, що відповідно до положень ст. 95 МК України для автомобільного транспорту встановлено строк транзитного перевезення – 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб).

Тобто, автомобіль, який заїхав в Україну на «євро бляхах» має бути вивезений не пізніше, як на десятий день перебування. В іншому ж випадку особу, яка ввезла цей автомобіль чекає покарання за ст. 470 МК України. Варто зазначити, що у випадку перевищення встановленого ст. 95 МК України строку (10 днів або 5 днів) більше ніж на одну добу, але не більше ніж на десять діб накладається стягнення (штраф) у розмірі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А за перевищення встановленого ст. 95 МК України строку більше ніж на десять діб накладається стягнення (штраф) у розмірі п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Враховуючи, що попит на автомобілі з «євро бляхами» в Україні за останні два роки стрімко зріс, шахраї вдались до нових схем легалізації перебування цього автомобіля в Україні.

Зокрема нечисті на руку шукають особу, яка бажає швидко і легко заробити кілька сотень гривень. Зазвичай акцент робиться на соціально незахищені верстви громадян, тих хто зловживає спиртним, безробітних, але на гачок попадаються і цілком не бідні громадяни.

Після того, як знаходять кілька осіб, що бажають умовно кажучи «швидко» заробити, шукають користувачів автомобілями на «євро бляхах» і пропонують їм легалізувати перебування автомобіля в України. Після того, як знайдеться кілька охочих власників авто, їм пропонують прибути на авто на митний пункт пропуску, де на них уже чекають з особами, що бажають заробити. Проте, в чому полягає суть їхньої участі ці громадяни не знають.

Зазвичай їм говорять, що їх привезли на митний пункт пропуску з метою переміщення товару, оскільки допустима норма визначається на кожну особу.

Розсадивши цих горе заробітчан в автомобілі на «євро бляхах» їх в якості пасажира везуть на протилежну сторону кордону, чи то в напрямку Польщі, чи то Білорусії. Проте, цей автомобіль на територію цех держав навіть не заїжджає, він виїхавши за межі митного пункту пропуску швиденько повертається в Україну.

Тільки, вже в Україну цей горе заробітчанин в’їжджає не в якості пасажира, а в якості власника (користувача) автомобіля на «євро бляхах», при чому сам про це не знаючи.

Зазвичай про це добре обізнаний водій автомобіля і працівник митниці, який зазвичай «не помічає» відсутність у горе заробітчанина документів, що дають йому право на користування та володіння цим авто. Подекуди буває, що довіреність на такого заробітчанина пишеться прямо на місці (фальшивка). Річ в тому, що її наявність ніде митниця не фіксує, а тому перевірити чи був такий документ в особи, що переміщувала авто просто не можливо.

Зазвичай при митному оформлені горе заробітчанин навіть з авто не виходить, документи (паспорт та ідентифікаційний номер) довірливо передає водію, а той робить з ними що забажає.

Після того, як митник оформить на цього бідолаху авто на «євро бляхах» користувач (реальний власник) авто їде собі геть, а особа яка так би мовити запропонувала цю роботу проводить оплату. Ціна такої поїздки коливається від 150 до 500 грн.

Після цього щасливих заробітчан розвозять по домах.

Але фінал їх жде ще попереду!

Справа в тому, що через кілька місяців цим так - званим заробітчанам приходить з митниці лист, у якому їм повідомлять, що авто яке вони ввезли в режимі «транзит» не покинуло у строк передбачений ст. 95 МК України територію України і що їх чекає протокол про порушення митних правил, а з рештою і постанова про накладення адміністративного стягнення у сумі 8500 грн.

В той час, коли власник авто на «євро бляхах» з комфортом роз’їжджає по Україні, горе заробітчанин бідкається де взяти кошти на сплату штрафу, в іншому ж випадку Державна виконавча служба прийде додому і буде описувати майно та кошти.

В окремих випадках, горе заробітчани отримавши лист з митниці пишуть заяву (повідомлення) про злочин, передбачений ст. 190 КК України в правоохоронні органи, проте і там не поспішають вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Часто густо доводиться звертатися в суд з вимогою зобов’язати внести відомості до ЄРДР.

Для чого потрібно невідкладно звертатися із заявою про злочин в правоохоронні органи? Річ в тому, що при складанні протоколу про порушення митних правил працівник митниці повинен переконатися в тому, що відсутні ознаки злочину і що відсутнє кримінальне провадження за цим фактом.

Зволікання з написанням заяви (повідомлення) про злочин погіршує можливості добитися справедливості.

Раніше я особисто думав, що така схема діє лише на території Ратнівського, Ковельського та Любомльського районі, але вчора поспілкувавшись з такими потерпілими в м. Луцьку зрозумів, що ця проблема накрила всю Україну.

Відсутність дієвого законодавства в цій сфері дає все більше і більше можливостей шахраям, в тому числі нечистим на руку митникам наживатися на бідності нашого Українського народу.
Звісно, що я за доступне розмитнення автомобілів на «євро бляхах», проте я проти такої легалізації цих авто.

Хочеться звернутись до користувачів таких авто, а вам комфортно їздити в такому авто знаючи, що ви є співучасником злочину?

Беручи до уваги, що цю схему в Україні стали широко обговорювати в масах, нечисті на руку ділки стали використовувати громадян Республіки Білорусь для завезення таких авто на рік.

Але і тут ніхто не говорить цим горе заробітчанам правду, що їх жде через рік. Адже у випадку не вивезення автомобіля на цих осіб митниця накладе стягнення у вигляді штрафу.

Скажете, яким чином його буде стягнути, адже це білорус? Все дуже просто! Державна виконавча служба на підставі Мінської конвенції направить матеріали на виконання в сусідню Білорусь, а там як всі ви знаєте з цим не жартують.

Чи не виникне, коли білоруси зрозуміють в що їх громадян втягнули, міжнародний скандал покаже час. А покуди я би радив нашим громадянам бути обережнішими, а якщо вже попались на гачок не зволікайте із подачею заяви про злочин в правоохоронні органи. За необхідності звертайтесь за порадою на електронну пошту [email protected].




АВТОР ТЕКСТУ - ІВАН ПАНАСЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Іван, сам то ти на яких номерах там у Ратно їздиш??!
Відповісти
На українських і ніколи навіть не думав про євробляхи, хоч і їжджу на ВАЗІ
Відповісти
Останні новини
Новий вид шахрайства чи не такий уже і новий?
26 березень, 2018, 15:40