На Волині попрощалися із ветераном УПА

На Волині попрощалися із ветераном УПА
На Волині поховали ветерана ОУН-УПА Ганну Матвійчук із села Жидичин поблизу Луцька.

Про це у Facebook написав депутат Ківерцівської райради Анатолій Пушкін.

«Про складний та тернистий життевий шлях упівки Ганни Яківни вдалось поспілкуватись з рідною, молодшою сестрою Софією Яківною, членкинею Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура», - зазначив Пушкін.

Старший брат Лаврин був членом ОУН, а саме вів ідеологічну боротьбу, мав педагогічну освіту. В педучилищі під час навчання здійснював антирадянську агітацію. З часом почались арешти, засудили на 25 років каторжних робіт, хоча брат свою вину не визнав. В 1948 році всю сім’ю, зокрема і старшу сестру Неонілу, яка на той час вчителювала в селі Гуща та активно допомагала братові, вивезли до Хабаровського краю, поселення Бічевая.

«Більше місяця були в дорозі. 10 травня виїхали, а приїхали 12 липня. Дорога була страшна, під час якої на ходу викидували людей. Жили в лісі, в одному бараку 70-80 чоловік, для обігріву-дві буржуйки. На лісоповалі доводилось обрубувати сучки, раз в тиждень привозили хліб, воду пили з річки, деколи давали крупу, яку варили на дворі. Попри всі випробовування не здавались. Багато писали клопотань за брата, що його звинуватили не законно. Вдалось прийти на побачення. Коли побачили-жахнулись. Лаврин весь був побитий, катований. Через сім років та вісім місяців повторний суд звільнив за відсутністю складу злочину. Через декілька місяців звільнили і нас, трьох сестер, тата та маму. Вже дома люди ніколи не говорили на брата, що він бандит, бо все розуміли на відміну від влади та їхніх прихильників.

Ганна Яківна з часом вийшла заміж та поселились в селі Липляни. Чоловіка звали Петро, був хорошою людиною, в них народився син. За декілька років Петро помер від інсульту. Сина забрали в армію за дивним збігом теж на лісоповал в Мурманську область. Там травмувало деревом, став інвалідом. В 45 років помер від інфаркту. Весь цей час Ганна Яківна доживала одна. Працювала листоношею. Родина допомагала, а племінниця Ангиліна догляділа до смерті», - йдеться в дописі.

Поховали Ганну Матвійчук у селі Липляни на родинному кладовищі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПА, Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині попрощалися із ветераном УПА
29 березень, 2018, 21:52