У зникненні зубрів на Волині винні «Баффало» і деградація?

У зникненні зубрів на Волині винні  «Баффало» і деградація?
Зникненню зубрів на Волині могли посприяти слабка плідність цього виду тварин, збіднілий генетичний потенціал та завезення фірмою «Баффало» худоби.

Білоруський науковець-зубрознавець Петро Козло вважає, що нині триває деградація зубрів, а самі тварини стають дрібнішими. Також, на його думку, погіршується генетичний потенціал тварини, пише Волинська газета.

«Вже понад 50 років я спостерігаю, вивчаю зубра в Біловезькій пущі (…) Непосвяченій людині це, можливо, і непомітно. Але якщо проаналізувати цифри з відновлення, наявний генетичний матеріал, факти підтверджують спостереження. При цьому значно погіршився стан кормової бази, практично вся рослинність по горизонту з’їдена (зубри, олені, косулі), порушено лісовідновлення», - стверджує Козло.

Водночас науковець вважає, що зубожіння генетичного потенціалу спричинило рятування цього виду тварин. Він переконаний, що з 52-х зубрів, які мешкали в усьому світі в 1962 році, лише 14 були придатними до відтворення.

«Таким чином усі сучасні зубри пішли від 14 особин, а біловезька лінія – від 6-7-ми», - зауважив Козло.

І хоча розповідає він, спираючись на реалії Біловезької пущі, проблеми деградації цього виду, зрозуміло, не минули й наш край.

На Волині зубри з’явилися в середині 70-х років минулого століття. На думку начальника обласного лісового господарства Богдана Колісника, з того часу змінилися і місцеві ліси.

«Поля, де 30 років кормиться зубр, зараз заповнені худобою, яка завезена фірмою «Баффало» (і це питання вже не до лісівників). Тому бідному зуброві нема куди діватися», - каже посадовець.

Наразі чиновник бачить два шляхи збереження зубрів на Волині: або повбивати всіх травоїдних тварин, крім зубрів, аби їм вистачало корму, або годувати їх у вольєрах.

Нагадаємо, протягом 2012 року на Волині зникло більше половини зубрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хулі тут непонятного? Обичний мутагенез. Дракони меншають до таких розмірів, шоб прогодувати свої сім'ї.
(с) Лесь Подерв.янський
Відповісти
Колісник бачив всі ваші розслідування в дупі.
Він нікого не боїться
Відповісти
всі зубри перейшли через зуби колісника і ко.,за союзу на Волині було напевно з мільйон худоби на колгоспних фермах,а ще скільки в людей було і всім тваринам хватало паші ііншого корму.На Волині потрібно прибрати два "зубри":Клімчука і Колісника і популяція відразу зросте!
Відповісти
Цікаво, кому той Колісник так серед горла стоїть? Таке враження, що він в усіх проблемах області винен. Не кажуть за занепад аграрного комплексу, страшні дороги, мізерні зарплати... Один Колісник на слуху. Колись такими методами переводили стрілки з основної теми.
Відповісти
Нікому він серед горла не став. Але те, що практично вирізали весь ліс, що директора лісгоспів поставали князьками і справно платять данину Коліснику, це нічого. Влаштовують полювання коли захочуть і де захочуть - заказник - не заказник, заповідник - не заповідник, літо чи зима, зубр чи кабан, олень чи заєць. На лісівників немає ніякої управи. Сам я не є ні мисливцем, ні іншим лісокористувачем, просто дуже тісно контактую з ними, бачу.
Відповісти
В зникнені зубрів,винен:-|колеснеків
Відповісти
Останні новини
У зникненні зубрів на Волині винні «Баффало» і деградація?
05 лютий, 2013, 10:45