В Україні змінили порядок виклику лікаря додому: як це буде

В Україні змінили порядок виклику лікаря додому: як це буде
В Україні ввели новий порядок виклику лікаря додому. Тепер лікар не зобов'язаний буде їхати до хворого, якщо вирішить, що це зайве.

За словами медиків, таким чином лікар зможе відсівати уявних хворих, яким просто лінь їхати в лікарню, - пише Сьогодні.

Система виклику додому мала низку недоліків, говорить сімейний лікар Катерина Островська. Часто пацієнти лінуються їхати до медустанови і брешуть про тяжкість стану: називають завищену температуру, відсутні болі, пошкодження.

"Не раз доводилося зустрічати уявних хворих, які бредуть додому з магазину, зайнятими за садовими роботами або зовсім цілувати зачинені двері, оскільки про скасування виклику забули попередити. Окрема категорія – халявщики, які розраховують на отримання документації без черг і з доставкою до дверей. І я стикалася на своєму шляху з тими, кому була потрібна просто довідка", – розповідає про свій досвід Катерина.

Другий мінус – відповідальність за лікування на дому лягає на плечі сімейного лікаря, коли пацієнти самі відмовляються від госпіталізації до стаціонару. І доводиться ходити до хворого кожен день. При цьому від лікаря чекають миттєвого результату, розповідає Катерина.

"Сумніваюся, що хтось замислювався про те, як це залишитися молодій жінці один на один в квартирі з чоловіком, який напередодні вийшов з місць позбавлення волі. І, слава Богу, в моєму випадку все обійшлося, проте знаю історії, в яких медичним працівникам погрожували розправою. Не піддається обчисленню кількість бобиків, що вчинили замах на мої ноги. За здорового глузду звичайна людина не ризикне зайти в чужий двір, побачивши собаку без прив'язі. Але в свідомості деяких пацієнтів чи то пес непогрішний, чи то лікар невразливий", – додає лікар.

Виправданим може бути виклик додому для інвалідів і нетранспортабельних пацієнтів, вважає Катерина Островська. Самотні неплатоспроможні старі не можуть дозволити поїздку туди-назад до амбулаторії. У цих умовах будь-яка, навіть мінімальна медична допомога здатна зіграти позитивну роль.

"У моїй практиці був приклад, коли поради щодо догляду за лежачим літнім чоловіком допомогли в загоєнні пролежнів і значно полегшили життя йому та його дружині", – зазначає Катерина.

Тепер лікар по телефону дізнаватиметься у пацієнта, що сталося, і сам прийматиме рішення, чи є стан загрозливим, чи варто їхати до хворого, або пацієнт може прийти до лікаря сам.

Кожна медустанова самостійно визначатиме механізм виклику лікаря додому. Лікар не звітуватиме про відвідування всіх пацієнтів, які звернулися до реєстратури. Все зведеться до кількох цифр на день: загальна кількість звернень дорослих і дітей, і кількість візитів до пацієнтів додому.

Така практика буде корисна і для пацієнта, і для лікаря, вважає Тимофій Бадіков, голова правління організації "Платформа здоров'я".

Раніше лікарі замість того, щоб прийняти більше пацієнтів в обладнаному кабінеті, були змушені їздити на виклики – часто дріб'язкові.

В ході реформи кожен українець підпише декларацію з лікарем. Доктор "вестиме" тих пацієнтів, з якими підписав договір.

Є дві проблеми, які можуть виникнути, зазначає Бадіков. По-перше, лікарі можуть проігнорувати цю норму і продовжувати виїзди на виклики. По-друге, може бути різка негативна реакція пацієнтів і політична спекуляція в цьому питанні.

Лікар не завжди зможе вірно по телефону визначити стан пацієнта, говорить Катерина Островська. Тому впевненості в ефективності скасування обов'язкового відвідування хворих немає.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
переконуєшся: наскільки правий Г.Москаль, назвавши в.о.моз їпанутою)))
Відповісти