В ізоляторах на Волині використовують прострочені ліки

В ізоляторах на Волині використовують прострочені ліки
При забезпеченні медико-санітарних вимог в ізоляторах тимчасового тримання ГУНП в області не дотримуються законів.

Про це стало відомо під час міжвідомчої наради керівників правоохоронних та державних органів області з питань додержання чинного законодавства у сфері медицини, прав затриманих, узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я, - повідомляє прес-служба прокуратури області.

Є випадки зберігання та використання в ізоляторах медичних препаратів, строк дії яких закінчився, поміщення ув’язнених до карцеру без попереднього медичного їх огляду лікарем, неповідомлення органів прокуратури про виявлені в поміщених до ізоляторів осіб тілесні ушкодження.

Поширеним в роботі лікарів закладів медичної допомоги є формалізм при проведенні первинного медичного огляду осіб, які переміщаються під вартою, без з’ясування реального стану їх здоров’я, діагнозів та анамнезу захворювань.

Непоодинокими є факти неналежного виконання професійних обов’язків медичними працівниками установ попереднього ув’язнення та виконання покарань області. За трьома фактами неналежного надання медичної допомоги засудженим органами прокуратури області упродовж минулого та поточного років розпочато кримінальні провадження, одне з них з обвинувальним актом скеровано до суду, а по інших триває досудове розслідування.

Суттєвого удосконалення потребує порядок організації та проведення профілактичних оглядів засуджених. Досі не вирішеною залишається проблема залучення до проведення таких оглядів необхідних фахівців із закладів охорони здоров’я при їх відсутності у штатах медичних частин установ.

Суттєві зауваження викликає робота медичних частин установ виконання покарань при наданні засудженим амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги.

Проблемним залишається питання приведення у відповідність вимогам законодавства спеціальних палат для затриманих і взятих під варту осіб, які проходять лікування в закладах охорони здоров’я.

Відтак, наголосив Сергій Єфремов, Керівництву ГУНП в області, Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації слід вжити додаткових заходів до покращання як відомчого контролю, так і контролю за своєчасністю та ефективністю надання медичної допомоги в’язням установ попереднього ув’язнення та виконання кримінальних покарань.

Заступник прокурора області Сергій Єфремов зауважив, що в області загалом забезпечено систематичний та принциповий нагляд за додержанням законів при забезпеченні прав ув’язнених та засуджених осіб на охорону здоров’я. На усунення порушень з цих питань у минулому та поточному роках органами прокуратури області внесено 12 вказівок, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 16 посадовців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.